Werkomgeving is de beste investering van een organisatie

Maakt u werk van een gezonde werkomgeving? Dan kunt u uitkijken naar een hogere medewerkersbetrokkenheid en lager ziekteverzuim. Maar met een yogamat in de vergaderzaal en een appel in de kantine komt u er niet. Een gezonde organisatiecultuur is een belangrijke voorwaarde. Reden om aan Nathalie de Jager te vragen wat zo’n cultuur inhoudt en wat ervoor nodig is.
Nathalie de Jager
Gezondheid dichterbij voor iedereen

- Nathalie de Jager, manager Gezond Ondernemen Zilveren Kruis

Nathalie de Jager, manager Gezond Ondernemen bij Zilveren Kruis, zet zich dagelijks in om organisaties vitaler te maken. Nathalie: “Het stimuleren van gezond ondernemen sluit aan bij onze missie, ‘Gezondheid dichterbij voor iedereen’. Een gezonde werkomgeving betekent zelfs niet alleen minder zieken maar ook energieke, creatieve, gemotiveerde en productieve medewerkers.” Het gaat om grote verschillen, ze somt op: “67% van de medewerkers in een positieve organisatiecultuur is intrinsiek gemotiveerd om eigen regie te pakken. In een niet-positieve cultuur is dat slechts 32%. Medewerkers die eigen regie kunnen pakken op hun gezondheid en vitaliteit ervaren meer welzijn. En mensen met die hogere mate van welzijn hebben dan weer 41% minder kans op ziekteverzuim.”

Luister naar de podcast

In een serie podcasts over gezonde organisatiecultuur spreekt Harm Edens met koplopers en experts over erkenning, werkgeluk en leiderschap op de werkvloer. In deze aflevering zit hij aan tafel met onze eigen Gezond Ondernemen adviseur Nathalie de Jager en consultant Robert-Jan van Leeuwen en legde hen onze CultuurKaarten voor. Benieuwd naar hun reactie en het gesprek? Beluister de podcast.

LUISTER: Hoe u een gezonde organisatiecultuur creëert

Faciliteren, niet opdringen

Onderzoeksbureau Motivaction deed begin dit jaar in opdracht van Zilveren Kruis onderzoek naar gezondheid op de werkvloer. Wat blijkt? 53% van de medewerkers vindt dat de werkgever vitaliteit meer moet stimuleren. Ze willen meer sportfaciliteiten of gezonder eten in de kantine. Maar het onderwerp ligt gevoelig. Medewerkers willen namelijk wel zelf in control blijven: zelf bepalen hoeveel ze sporten en wat ze eten. De Jager: “Veel werkgevers vragen zich daarom af hoe je medewerkers motiveert zonder dingen aan ze op te dringen. Er is geen kant en klaar antwoord, maar het gaat om faciliteren en motiveren.”
 
Volgens De Jager kan de rol van de omgeving waarin iemand werkt niet genoeg worden benadrukt: “Je wilt een cultuur waarin vertrouwen en respect centraal staan. Bij medewerkers onderling, maar ook vanuit het management naar de medewerkers. Een cultuur waarin medewerkers de verantwoordelijkheid durven pakken om vanuit hun talent, kennis en ervaring te werken. En dat op een manier die bij hen en bij hun thuissituatie past.

Dat is pas teamspirit

Nathalie vertelt over een case die de kracht van cultuur illustreert. “Ik herinner me een bedrijf waar een medewerker een zware mantelzorgfunctie had voor zijn eigen kind. Hij wilde wel blijven werken, maar kon dat alleen als hij altijd weg zou kunnen zodra zijn kind acute zorg nodig had. Hij werd hier volledig in gesteund. Door zijn leidinggevende, maar ook door zijn team dat bereid is om zijn werk in dat soort situaties meteen over te pakken. Dan heb je het dus over een plek waar mensen niet naartoe moeten om te werken, maar naartoe willen om te werken. En daarom schenken we zoveel aandacht aan organisatiecultuur. Onze visie is ‘verander de omgeving, dan verandert de mens.'”

Nathalie de Jager, manager Gezond Ondernemen Zilveren Kruis

Aan de slag op alle niveaus

“Het is als bedrijf natuurlijk niet zo moeilijk om beleid op papier te zetten of faciliteiten te creëren. Maar wat als de bedrijfsgym staat te versloffen? Of als mensen geen pauze durven te nemen? Dan ligt dat aan de cultuur!” Volgens Nathalie is het belangrijk dat een organisatie blijft kijken naar de oorzaak van de kloof tussen beleid en cultuur. “Misschien voelen medewerkers zich belemmerd door hun leidinggevende of voelen ze zich niet veilig om buiten hun comfort zone te treden.” Een succesvol vitaliteitsplan moet volgens haar daarom drie niveaus omvatten. “De medewerker zelf moet voelen dat er aandacht is voor hoe het met hem gaat en dat er ruimte is om aan zijn gezondheid te werken. Daarnaast moet je aan de slag met de leidinggevenden. Zij moeten immers de dialoog aangaan met hun mensen. En ten derde is er het organisatieniveau, de fysieke en sociale werkcontext. Als de investeringen op elk van die niveaus elkaar versterken komt je organisatiecultuur echt in beweging.”

Open kaart spelen

Om te ontdekken wat er beter kan in uw organisatiecultuur en hoe uw medewerkers uw huidige organisatiecultuur ervaren, introduceerde Zilveren Kruis een speciale kaartenset. Een hulpmiddel om met elkaar in gesprek te gaan over organisatiecultuur. Nathalie: “Met de CultuurKaarten worden zaken als sfeer, openheid, de aandacht voor vitaliteit en leiderschap op een natuurlijke manier bespreekbaar gemaakt. Je verlaagt de drempel, maakt organisatiecultuur bespreekbaar en krijgt inzicht in waar de organisatiecultuur beter kan. En als je alle niveaus van je organisatie met de CultuurKaarten laat werken, komen je goede voornemens echt verder dan alleen HR of de directie.”

Openheid

Van elke tegenslag kan iets worden geleerd. Cliché, maar wel waar. Extra belangrijk dus om tegenslagen te benoemen en samen te verwerken. Worden fouten makkelijk besproken? Ook, of juist, door degene bij wie de verantwoordelijkheid ligt?

Ik wil de gratis CultuurKaarten

Zo gingen we met andere klanten aan de slag

Lees het artikel van Evides

'Medewerkers bevragen elkaar en komen met ideeën. Dat is zo mooi om te zien!'

- Irene van der Wielen-van den Heuvel, HR adviseur bij Evides

Lees het artikel van Flynth

‘We dachten dat we aan 8 trainingen genoeg hadden, maar de aanmeldingen blijven komen’

- Sandra de Groot, Dieuwertje Slofstra en Roxane Novák, advies- en accountantskantoor Flynth

Lees meer over Inholland

‘De trainingen helpen leidinggevenden eerder te sturen op preventie in plaats van op verzuimdossiers achteraf’

- Cindy Rietbroek, HRM-adviseur Inholland CRB

Bel ons

U kunt ons bereiken van ma t/m vrij
8.00 – 17.30.

MKB 071 364 19 20

Grootzakelijk 071 367 08 25

Intermediair 071 364 19 50

Stuur ons een e-mail

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Mail ons direct

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn