Zelfsturing: iets voor uw organisatie?

20-11-2017
2 minuten leestijd
Zelfsturende teams lijken de heilige graal van de moderne organisatiestructuur. Snel aan de slag met uw team dus? Wacht even, want er zijn best wat misvattingen over zelfsturing. MT-columnist Ronald van der Molen zette ze op een rij.
Zelfsturing: iets voor uw organisatie?

Zelfsturing is hetzelfde in elke organisatie

Teams kunnen elkaar van feedback voorzien, zelf hun planning maken, eigen projecten oppakken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar welke vorm van zelfsturing past binnen uw organisatie?

Zelfsturing heeft geen aansturing nodig

Verantwoordelijkheden lager in de organisatie leggen, betekent niet dat dit het takenpakket van de leidinggevenden vermindert. Er gaan niet minder uren in aansturing zitten, de aansturing wordt anders. Meer stimuleren en ondersteunen, in plaats van bijvoorbeeld controleren.

Zelfsturing werkt niet bij laagopgeleiden

Projecten en onderzoeken laten zien dat zelfsturing succesvol kan zijn bij zowel hoog- als laagopgeleiden. Deze organisatiestijl werd ooit zelfs uitgevonden voor mijnwerkers!

Projecten en onderzoeken laten zien dat zelfsturing succesvol kan zijn bij zowel hoog- als laagopgeleiden
20-11-2017
2 minuten leestijd

Zelfsturing bespaart geld en tijd

Als uw medewerkers jarenlang naar hun leidinggevenden keken voor ondersteuning, kost het tijd om dit te doorbreken, om dit om te buigen. Dergelijke veranderingen kosten altijd - als het goed gaat tijdelijk extra tijd en geld.

Zelfsturing werkt in alle organisaties

Uw organisatiestructuur moet passen bij zelfsturende teams. Klassieke vormen van aansturen en verticale organisaties gaan niet samen met het verwachten van meer initiatief vanuit de teams.

Zelfsturing kan veel opleveren: medewerkers zijn tevredener, gelukkiger en ervaren meer welzijn als ze vrijheid en vertrouwen ervaren. Maar dit bereiken vraagt om een gedragsverandering in alle lagen van de organisatie. Een hele uitdaging. Bent u benieuwd hoe veel autonomie uw medewerkers nu al ervaren? Of hoe zij de openheid van uw organisatie zien? Ga aan de slag met onze CultuurKaarten.

Lees het hele artikel van Ronald

No media selected. (Use component properties to specify media link)

Leiderschap

Een compliment kost niets! Zijn mensen op de hoogte van waar collega's zich mee bezig houden en tonen ze interesse in elkaar?

Ik wil de gratis CultuurKaarten

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

schrijvende hand

Gastblogger

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn