Vitaal Leiderschap is meer dan sporten, gezond eten en slapen

Artikel
01-11-2018
3 minuten leestijd
'Vitaal Leiderschap was voor mij altijd heel erg fysiek. Maar hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer ik besef dat dan iets essentieels ontbreekt: het mentale aspect. Een open houding bijvoorbeeld is iets dat bij vitaal zijn hoort. In plaats van full focus op gezond eten, genoeg drinken, slapen en sporten.' Daan Braspenning is Sales Manager bij City Resort Hotel Leiden. Hij deelt zijn ervaring als leidinggevende én als medewerker.
vitaal leiderschap city resort

Bij City Resort Hotel is het motto 'full of energy'. 'We bieden onze gasten eigenlijk alles aan om vitaal te kunnen zijn. Denk aan een sportschool, het hotel en niet te vergeten de wellness. We richten ons echt op het welzijn van onze recreatieve en zakelijke gasten. De vraag is: zijn je medewerkers ook zo vitaal? Als zij goed in hun vel zitten, stralen ze dat ook uit naar de gasten. Ons personeel is het visitekaartje naar de gasten toe. Een vitale medewerker ervaart ook minder stress, wat goed van pas komt in deze branche.'

Als horecamedewerker van City Resort Hotel heb je een arbeidsintensieve baan. Met je fysieke gesteldheid zit het dan vaak goed. Voor medewerkers met een kantoorbaan is dat een ander verhaal. Daan: 'Ik merk dat ik één van de weinigen ben die na het werk de sportschool induikt en daar ook veel energie uithaalt. Maar dan heb ik het weer over die fysieke vitaliteit. Wat betreft mentale vitaliteit heb ik nog het één en ander te leren.'

Hoe gaat het nu echt met je?

Door Daan’s sociale karakter maakt hij gemakkelijk een praatje met zijn collega’s. 'Maar ik vind dat ik niet genoeg stil sta bij de vraag: ‘hoe gaat het echt met je?' Je vraagt wel hoe het gaat, maar dat is uit een gewoonte.' Daan wil leren zich kwetsbaar op te stellen, zodat een medewerker zich veilig genoeg voelt om dat ook te doen. 'De kunst is een vertrouwelijke omgeving creëren zodat iedereen zijn verhaal kwijt kan als dat nodig is. Door een vertrouwensband ontstaat ook sneller openheid. Als je dat vertrouwen niet hebt, dan gebeurt het niet. Door die openheid weet je ook sneller wat er speelt. Als er een probleem aan de orde komt, kun je je richten op oplossingen.'

Voor jezelf houden levert uiteindelijk minder op

Dat die openheid creëren bij hemzelf begint, beseft Daan maar al te goed. 'Ik ben dan wel sociaal, maar over mezelf praten vind ik lastig. Ik kan gemakkelijk doorwerken als ik ergens mee zit. Als het echt hoog zit, dan vertel ik het misschien. Juist door je twijfels te bespreken binnen je organisatie als je niet goed in je vel zit, ontstaan er mogelijkheden of ontdek je wat je kwaliteiten zijn. Dat ontstaat alleen als je het gesprek aangaat en niet als je het voor jezelf houdt. De gratis Vitaal Leiderschapskaarten kunnen me daar zeker bij helpen, dat is een goed hulpmiddel.'

Daan Braspenning 
Daan Braspenning - Sales Manager City Resort Hotel Leiden

2 stellingen van de Vitaal Leiderschapskaarten

Op één van de kaarten staat de stelling: 'een leidinggevende voorkomt stress'. Daan is het eens met deze stelling. 'Sommige leidinggevenden stralen stress uit en dat heeft absoluut zijn weerslag op je personeel. Mijn leidinggevende straalt rust en vertrouwen uit, terwijl er genoeg op zijn bordje ligt. Dat werkt positief door op mij. Daardoor functioneer ik beter en kan ik me ontwikkelen.' Een andere stelling: een vitale leider is niet altijd bereikbaar. 'Eens. In het weekend gaat mijn telefoon uit. Maandagochtend ben je de eerste. Hoewel, op vakantie lees ik wel mijn mail maar ik beantwoord niet. Als het heel dringend is, stuur ik het door naar mijn collega.'

Daan vindt dat een vitale leider niet altijd bereikbaar hoeft te zijn, maar checkt in zijn vakantie wel zijn mail. Vitaal Leiderschap is een stijl. Eén waarin iemand - u! - het goede voorbeeld geeft en gezond gedrag stimuleert in anderen. Maar wat levert dat nou eigenlijk op? Lees meer over Vitaal Leiderschap.

Ga zelf aan de slag met Vitaal Leiderschap

Ontdek zelf in drie stappen hoe Vitaal Leiderschap eruit kan zien en hoe uw organisatie het doet in vergelijking met anderen.

Aan de slag

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn