Liefde op de werkvloer

  Waar medewerkers intensief samenwerken, kan het gebeuren dat gevoelens de professionele relatie overstijgen. Bijna 300 duizend medewerkers hebben een relatie op de werkvloer. 4% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een partner binnen hetzelfde bedrijf.

  ​In de primaire sector en financiële dienstverlening ontstaan de meeste relaties. Meer dan 6% van de medewerkers heeft daar een wederhelft binnen hetzelfde bedrijf. De energievoorziening en delfstoffenwinning zijn hekkensluiters, daar vindt slechts 2% van de collega’s liefde op het werk.

   

  Liefde is… ieders goed recht

  Medewerkers hebben recht op bescherming van hun privéleven. Verliefd worden mag, evenals het hebben van een relatie op de werkvloer. Bij een verhouding tussen twee in functie gelijke collega’s wordt dit privédomein juridisch aanzienlijk beschermd. Relaties waarbij er sprake is van een verschil in hiërarchie liggen wat complexer. Het bewust verzwijgen of ontkennen van een relatie met een ondergeschikte kan negatieve gevolgen hebben. De leidinggevende heeft een voorbeeldfunctie en staat qua werk in ongelijkwaardige positie.

   

  Verliefde medewerkers. En nu? 

  Relaties tussen collega’s zijn een privéaangelegenheid. Maar hoe om te gaan als leidinggevende met medewerkers die elkaar leuk vinden? Lotte Mintjes, gezondheidsexpert Zilveren Kruis: ‘Relaties verbieden werkt alleen maar averechts. Verboden vruchten smaken immers het zoetst.’
   

   ‘Hoe dichter een relatie bij de eigen werkzaamheden ligt, des te groter de invloed is op de arbeidsdynamiek.’

   
  ‘Medewerkers moeten zich vrij voelen om twijfels, onzekerheden en persoonlijke zaken te bespreken. Het kan zijn dat je als leidinggevende echt afhankelijk bent van de onderlinge samenwerking. Die samenwerking kan mogelijk onder spanning komen te staan. Door hier open en eerlijk over te zijn neem je zelf de leiding en geef je daarmee gelijk het goede voorbeeld.’
   

  Hartslag omhoog, burn-out omlaag

  De positieve energie die voortkomt uit verliefdheid kan een verhoogde productiviteit en lager verzuim tot gevolg hebben. Medewerkers met een relatie vertonen hogere functietevredenheid, zijn gemotiveerder en presteren beter. Het hebben van een partner, al dan niet binnen hetzelfde bedrijf, zorgt daarnaast voor een verminderde ervaring van burn-out klachten. Met andere woorden, relaties hebben over het algemeen een positief effect op de vitaliteit en gezondheid van medewerkers.
   
  Lotte Mintjes, gezondheidsexpert Zilveren Kruis
   
  Vrijgezelle collega’s die sociale steun ervaren op de werkvloer laten dezelfde positieve ontwikkeling zien. De combinatie van hoge werkdruk en het ontbreken van sociale steun zorgt voor het hoogste percentage burn-outklachten: 37% tegenover 11% collega’s die wél sociale steun ervaren. Het kunnen voeren van de eigen regie heeft hier ook invloed op, blijkt uit een onderzoek van het CBS.
   

  Elke vergadering opnieuw…

  Aan een relatie met een collega zitten meer consequenties verbonden dan als dit buiten de werksfeer gebeurt. Lotte: ‘Stel dat je stapelverliefd de liefde verklaart aan je collega maar deze kan jouw gevoel niet beantwoorden… Dan kan deze afwijzing elke dag voelbaar zijn. Dit zal eerder een negatief effect hebben op je gemoedstoestand op de werkvloer. Ik voorzie dan eerder een toename in kortstondig verzuim dan verhoogde productiviteit.’
   

  Werk-privé, een delicate balans

  Het kan zomaar gebeuren dat vandaag de liefde van je leven bij het koffieapparaat staat. Als deze collega in kwestie hetzelfde voelt voor jou is dat natuurlijk geweldig. Maar houdt het werk ooit nog op als je ook je collega na een werkdag mee naar huis neemt? Lotte: ‘Natuurlijk praat je waarschijnlijk nog meer over werk als je allebei dezelfde baas hebt. Dat hoeft niet per se negatief te zijn, het kan er ook voor zorgen dat je partner beter snapt waar jij soms mee zit. Af en toe bewust niet over het werk praten kan daarbij wel gezond zijn voor je relatie.’
   
  Liefde op de werkvloer kan de gezondheid van uw medewerkers positief beïnvloeden. Benieuwd hoe het met de gezondheid van uw bedrijf is gesteld? Doe dan deze Valentijnsdag nog de BedrijfsCheck.

  Gerelateerde artikelen

  GezondheidsbeleidWerken met een chronische ziekte

  Werken met een chronische ziekte

  Chronische ziekte en werken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed in 2014 een zorgwekkende voorspelling: het aantal mensen met een chronische ziekte zal sterk toenemen.

  Lees meer
  GezondheidsbeleidStreven naar duurzame aantrekkelijkheid

  Streven naar duurzame aantrekkelijkheid

  Bij veel bedrijven staat eigen regievoering inmiddels hoog op de agenda. Zilveren Kruis ondersteunt werkgevers bij de beleidsvorming rondom dit thema onder andere door het organiseren van ontbijtsessies.

  Lees meer
  GezondheidsbeleidGezondheidsbeleid is een kwestie van doen

  Gezondheidsbeleid is een kwestie van doen

  NOC*NSF is een ambitieuze werkgever. Een organisatie waar bewegen en vitaliteit logischerwijs op de voorgrond staat. Toch bleek 54% van de medewerkers onvoldoende te bewegen. ‘Blijkbaar gaat het niet alleen om het sportaanbod.’

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea