Feit of fabel: CANS

  Naast psychologische klachten zijn klachten aan rug, nek en CANS (voorheen RSI) de belangrijkste oorzaak van verzuim. Op jaarbasis vertonen 500 duizend medewerkers CANS gerelateerde klachten.

  ​37% van deze aandoeningen resulteert in verzuim van meer dan één maand. Toch heerst er onder werkgevers veel onduidelijkheid. We namen 5 van de meest voorkomende aannames onder de loep.

   

  CANS is….

  De meest voorkomende beroepsziekte

  FABEL: CANS is geen ziekte of diagnose, maar een verzamelnaam voor pijnklachten in vooral het bovenlichaam.
   
  De afkorting staat voor: Complaints of Arm Neck and/or Shoulder. Onder deze klachten zijn 23 aandoeningen te verdelen, zoals hernia, instabiliteit van de schouder en muisarm. 11% van de totale verzuimduur (184 duizend gevallen) wordt veroorzaakt door CANS-klachten. Maar met 14% van de medewerkers en 1,8 miljard euro aan verzuimkosten is burn-out beroepsziekte nummer één.
   

  Een voorspelbaar ziektepatroon

  FEIT: CANS-klachten ontwikkelen zich aan de hand van 3 stadia.
   
  Klachten in het beginstadium nemen weer af na een periode van rust. In het vervolgstadium is dit niet meer vanzelfsprekend en verdwijnt de duidelijke relatie tussen pijn en bepaalde handelingen. Klachten variëren van lichte tintelingen tot brandende pijn en krachtverlies. In het derde, stabiele stadium, is er sprake van aanhoudende pijn. Klachten belemmeren het functioneren op de werkvloer en kunnen uitval tot gevolg hebben.
   

  Het gevolg van beeldschermwerk

  FABEL: Beeldschermwerkers belasten in meerdere mate hun schouder- en nekregio, maar stress is ook een belangrijke factor.
   
  CANS-klachten treden namelijk vooral op na hoge werkbelasting. In Nederland ondervinden 3,2 miljoen werkenden hier last van. Deze klachten overstijgen beeldschermwerk (de muisarm is daar een welbekend voorbeeld van) en worden in onder andere de industrie en bouwsector gesignaleerd.
   

  Altijd werkgerelateerd

  FABEL: CANS ontstaat niet alleen op de werkvloer maar is het gevolg van een disbalans tussen inspanning en ontspanning.
   
  Dagelijkse bezigheden, buiten de werkvloer om, zijn van invloed op de ontwikkeling van CANS. Hierbij kan gedacht worden aan het huishouden, het beoefenen van een sport of het bespelen van een instrument. Klachten die ontstaan buiten het werk om kunnen functioneren op de werkvloer belemmeren en andersom. 
   

  Preventief te behandelen 

  FEIT: Bij tijdig interveniëren is uitval door CANS te voorkomen.
   
  Door middel van preventieve trainingen krijgen medewerkers inzicht in risicofactoren en hoe zij hun houding en gedrag kunnen aanpassen. Het ergonomisch optimaliseren van de werkplek minimaliseert het risico op gezondheidsklachten. Een ander preventieve aanpak is fysiotherapie, waarbij vanuit een gedragsmatige benadering CANS-klachten gesignaleerd en verholpen worden.
   
  Zilveren Kruis helpt werkgevers met Gezond Ondernemen en biedt met Present! een ruime keuze aan gezondheidsoplossingen zoals een werkplekonderzoek.

  Gerelateerde artikelen

  GezondheidsbeleidWerkperspectief is ontzettend belangrijk

  Werkperspectief is ontzettend belangrijk

  Het is alweer een jaar geleden dat gezondheidsadviseur Nisha Alberts in haar blog vertelde over de Gezondheidsdagen van CGI, de grote ICT-dienstverlener uit Canada.

  Lees meer
  GezondheidsbeleidEigen Regie begint met een moedig gesprek

  Eigen Regie begint met een moedig gesprek

  Een gezonde bedrijfscultuur met vitale medewerkers: daar is iedereen bij gebaat. Maar in hoeverre zijn bedrijven klaar om daar echt werk van te maken? En welke rol speelt eigen regie daarbij?

  Lees meer
  GezondheidsbeleidIn beweging komen, letterlijk en figuurlijk

  In beweging komen, letterlijk en figuurlijk

  Binnen één dag een inspirerende nieuwe visie ontwikkelen op het vlak van duurzame inzetbaarheid? En vervolgens ook collega’s in beweging krijgen? Cofely kreeg het voor elkaar. Met de nodige hulp. Matti Paulissen over de kracht van de ‘Versnellingskamer’.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea