Openheid van zaken

07-03-2017
2 minuten leestijd
Verzuimkosten terugdringen, medewerkers vitaal houden of ervoor zorgen dat ze weer vitaal worden. Dat is voor veel bedrijven een pittige uitdaging. Binnen Achmea is het langdurig verzuimpercentage de afgelopen jaren gedaald van 3,4% naar 1,9%. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?
Openheid van zaken

Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea en ondersteunt hen bij het terugdringen van verzuim. Maar wie zich dusdanig profileert, moet zijn zaakjes natuurlijk zelf goed op orde hebben. Grote vraag is dus: hoe vitaal en gezond zijn de medewerkers van Achmea eigenlijk zelf?

Speciaal team

De verzuimcijfers van Achmea laten duidelijk een dalende lijn zien: van ruim 4,5% in 2012 naar 3,7% nu. Het gemiddelde verzuim ligt op 3,4% over 12 maanden. Dat komt vooral doordat de cijfers voor langdurig verzuim flink zijn gedaald: van 3,4% naar 1,9%. Met dank aan het Expertiseteam Verzuim en Re-integratie (EVR), dat Achmea eind 2012 in het leven heeft geroepen.

De focus ligt op wat een zieke medewerker nog wél kan
07-03-2017
2 minuten leestijd

Marcel Reijmerink, specialist Gezondheidsmanagement: ‘Ons team bestaat uit vijf specialisten die stuk voor stuk op de hoogte zijn van alle processen die er gelden op verzuimgebied. We zijn in staat om die regels naar de praktijk te vertalen en daar zowel met medewerkers, leidinggevenden en P&O-collega’s als bedrijfsartsen over te communiceren.’

‘Veel leidinggevenden vinden het lastig om dat gesprek aan te gaan. Maar medewerkers waarderen het vaak juist als een werkgever met ze meedenkt. Tot op heden kwam ons team pas in actie na zes weken verzuim. Maar hoe eerder je het aangaat, hoe groter de kans dat deze snel weer aan het werk kan. Binnenkort gaan we ons dus ook actief richten op ziekteverzuim vanaf twee weken’, aldus Reijmerink.

Inspiratie en ondersteuning

Naast het verlagen van verzuim is het tijd voor de volgende stap: ervoor zorgen dat medewerkers zo gezond leven en werken dat de kans op uitval kleiner wordt. Dat is precies waar Alexander Stolze, manager Gezond Werken, veel aandacht aan besteedt. ‘Ervoor zorgen dat je inzetbaar blijft, is primair de verantwoordelijkheid van de medewerkers zelf. Maar we kunnen ze wel inspireren en ondersteunen om keuzes te maken die positief bijdragen aan hun gezondheid en vitaliteit.

We hebben het niet alleen over sporten en voeding, maar ook over werkdruk, de balans werk-privé en veerkracht
07-03-2017
2 minuten leestijd

‘Dynamisch werken speelt daarin een grote rol. Dat gaat verder dan medewerkers uitdagen om niet de lift, maar de trap te nemen. Bijkomend is een voorwaarde voor succesvol gezondheidsbeleid dat de thema’s echt gaan leven bij de medewerkers. Hoe zorg je er vervolgens voor dat medewerkers gemotiveerd raken? ‘Door goed te kijken naar de zaken waarmee je de grootste impact kunt realiseren. En door zelf het goede voorbeeld te geven, uiteraard.’

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

schrijvende hand

Gastblogger

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn