Migraine kost bedrijfsleven 1,7 miljard

25-07-2018
1 minuut leestijd
Drie miljoen Nederlanders lijden aan migraine. Iedere dag ervaren ruim 70.000 mensen de gevolgen van deze ziekte. Werknemers met migraine melden zich gemiddeld drie tot zeven dagen per jaar extra ziek.
Migraine op het werk

Migraine kost het bedrijfsleven elk jaar 1,7 miljard euro, aldus De Nederlandsche Bank. De economische kosten van migraine zijn hoog omdat patiënten op het moment van een aanval onmogelijk kunnen doorwerken. De pijn is zo hevig dat mensen weinig anders kunnen doen dan zich ziekmelden en naar huis te gaan. Vaak spelen er ook andere symptomen, zoals misselijkheid.

Niet zo maar een hoofdpijntje

Werkgevers moeten zich realiseren dat migraine een serieuze aandoening is. Het is niet zomaar een hoofdpijntje,” vindt de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten. Volgens de vereniging is het extra verzuim van migrainepatiënten niet altijd nodig als tijdig een goede behandeling is gevonden. Naar schatting een derde van alle migrainepatiënten schuift de symptomen af als spanningshoofdpijn en wordt daarmee verkeerd of onvoldoende behandeld.

Arbeidsparticipatie tool

De vereniging heeft speciaal voor werkgevers een arbeidsparticipatie tool ontwikkeld rondom hoofdpijn en migraine. Ook adviseert de stichting over alternatieven voor verzuim. Een rustruimte, bijvoorbeeld, waar werknemers met migraine om even een uur of twee ‘plat’ kunnen, kan de ergste klachten verhelpen.

Wilt u meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

Woordvoerder Jeppe Delver

Jeppe Delver

+31 (0) 6 13 33 59 19

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • Twitter
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn