Pilot mindfulness: de harde cijfers

  Eén vraag, drie partijen, één doel. Vanuit een unieke samenwerking werd een nieuw idee vertaald tot een product met meerwaarde voor medewerkers.

  Het was een bijzonder boeiende vraag die Els Schakenbos, voorzitter taskforce vitaliteit van Arbodienst Rabobank, mij voorlegde: is mindfulness online als gezondheid-bevorderende activiteit onder te brengen in het Present pakket van Zilveren Kruis.
   
  Als zo’n vraag van Rabobank komt, is dat iets om bij stil te staan, want het is een bedrijf dat preventie en gezondheid-bevordering voor medewerkers hoog in het vaandel heeft staan. Het is bovendien gericht op innovatie in de zin van programma’s online aanbieden, waarbij preventie en eigen verantwoordelijkheid sleutelwoorden zijn. En Arbodienst Rabobank gaf direct zelf focus aan hun vraag door duidelijk te maken dat het voor de medewerkers wilde inzetten op zowel minder stress als meer welbevinden.
   

  Financiering

  In Angela Champness van MyDailyLifestyle vonden we direct iemand met veel mindfulness-ervaring, die bereid was om over de inhoud mee te denken en daarin ook verder te investeren. Maar zou het lukken om het gefinancierd te krijgen? Het idee van Els om het zo op te zetten dat medewerkers zelf een deel van de kosten zouden dragen, opende deuren om het online mindfulness-programma als pilot te financieren vanuit het Achmea innovatiefonds Present.
   

  Focus op de inhoud

  Zo ontstond een unieke, perfecte samenwerking waar de drie betrokkenen zich volledig in konden vinden: we hadden vertrouwen dat we dit idee tot een succesvolle dienst konden ontwikkelen. En we hadden het vertrouwen dat we een gezamenlijk doel nastreefden waarmee we de medewerkers van Rabobank echt meerwaarde konden bieden. Hierbij kwam vanzelf de vraag op of we een onderzoek aan de pilot konden koppelen, zodat we die meerwaarde voor de medewerkers ook konden kwantificeren. Door steeds focus te houden op kleine, concrete stappen in het proces voorkwamen we lange overlegsessies en kwamen we snel tot de juiste lijst van aspecten waarop we de deelnemers aan de pilot konden uitvragen. Meetbare doelen – stressreductie en versterking van het welbevinden – die ons konden helpen om te beslissen of het waardevol was het programma na de pilot breder aan te bieden.
   

  Mooi resultaat

  Ondanks de eigen bijdrage van de medewerkers was de belangstelling voor de pilot was heel groot, en de resultaten van het mindfulness-programma waren buitengewoon positief (zie onderstaande infographic).
   
  Zo leidde een interessante klantvraag tot een boeiende ervaring die ons alle drie veel opleverde. Arbodienst Rabobank is blij dat het mindfulness programma via het Present programma aan medewerkers wordt aangeboden, omdat het een aanpak is gebleken die mensen helpt om gezonder te blijven. Zilveren Kruis heeft het programma geborgd in het Achmea Present pakket, waardoor het ook voor andere bedrijven beschikbaar is. En MyDailyLifestyle beschikt over een waardevol programma dat het aan een nieuwe groep klanten kan aanbieden. De gezamenlijke overtuiging die we alle drie al bij de start voelden dat we iets moois in handen hadden, is waarheid gebleken en heeft onze verwachtingen overtroffen.

  Gerelateerde artikelen

  Mentaal sterkTopmanagers positief over flexibel werken

  Topmanagers positief over flexibel werken

  Het proefschrift van Wike Been toont aan dat Europese werkgevers flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken ook zien als iets wat een positief effect kan hebben.

  Lees meer
  Mentaal sterkWeerbaar in de jeugdzorg

  Weerbaar in de jeugdzorg

  Dagelijks te maken hebben met probleemgezinnen en kinderen die onder toezicht staan, dat kan heftig zijn. Het kan zelfs beïnvloeden hoe je zelf in je vel zit.

  Lees meer
  Mentaal sterkHoe ademen tegen stress helpt

  Hoe ademen tegen stress helpt

  Iedereen die werkt heeft te maken met werkdruk. Maar hoe je ermee omgaat, dat maakt het verschil. Wanneer je weet wat stress veroorzaakt en wat het met je doet, kun je het aanpakken.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea