Meerderheid medewerkers wil hulp van werkgever bij stress

Artikel
30-05-2018
2 minuten leestijd
Maar liefst 53% van de medewerkers ervaart stress op het werk en 23% zit zelfs tegen een burn-out aan, zo blijkt uit een landelijk onderzoek van Motivaction in opdracht van Zilveren Kruis. Hoewel medewerkers niet willen dat organisaties zich bemoeien met hun leefstijl, is dit wel gewenst wanneer het gaat om de balans tussen werk en privé. Graag zelfs!
Infographic Stress op het Werk

De Week van de Werkstress is een belangrijke week, want die hoge percentages moeten dringend omlaag. Gelukkig denken organisaties hier net zo over. De focus verschuift steeds meer van verzuim tegengaan met kortetermijnoplossingen naar preventie en langetermijnoplossingen. Reden hiervoor zijn onder meer het ontstaan van de participatiemaatschappij en de toename van flexibel werken.

Balans werk en privé

En het is juist het flexibele werken dat zorgt voor wrijving. De grens tussen werk en privé wordt hierdoor steeds vager. Dit maakt het voor organisaties lastig in te spelen op de behoefte van hun medewerkers. Zij stellen het namelijk niet op prijs wanneer een organisatie zich bemoeit met hun leefstijl, denk bijvoorbeeld aan roken, sporten of gezonde voeding. Tenzij het gaat om stress of de balans tussen werk en privé, dan willen medewerkers wel graag dat een organisatie ingrijpt en de nodige maatregelen treft.

Advies en begeleiding

Het ingrijpen in de privésfeer komt steeds vaker voor. Door de vergrijzing stijgt niet alleen de leeftijd van de gemiddelde medewerker, ook de werkdruk wordt steeds hoger. Verzuim- en zorgkosten zijn hierdoor een groter wordend probleem. Gelukkig zien de meeste organisaties in dat er verbetering nodig is. Ruim 80% is bereid te investeren in gezonde medewerkers en bijna 60% wil daar advies over inwinnen.

Sporten en gezonde voeding

Wat moet er dan precies veranderen op de werkvloer? 60% van de medewerkers zegt dat ze de mogelijkheid willen hebben om te sporten op hun werk en 50% wil gezondere voeding eten. Ook geeft 58% aan behoefte te hebben aan coaching op het werk. Gek genoeg vinden organisaties dat zij voldoende doen als het gaat om gezond ondernemen en zijn medewerkers het hier niet altijd mee eens. De reden? Niet alle inspanningen van organisaties op dit gebied zijn zichtbaar voor medewerkers.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn