Meer engagement door Vitaal Leiderschap

Inzoomen op engagement
In de jaren dat ik bezig ben met duurzame inzetbaarheid heb ik een aantal eureka-momenten gehad. Zoals tijdens mijn training over ‘engagement’ bij research- en consulting bureau Gallup. Zij onderzoeken al tientallen jaren bij miljoenen medewerkers over de hele wereld hoe zij aankijken tegen onderwerpen als ‘strengths’, ‘wellbeing’ en ‘engagement’. Medewerkers die ‘engaged’ zijn, zijn betrokken, enthousiast, energiek en toegewijd aan hun werk. Wereldwijd blijkt echter maar 15% engaged te zijn! In Nederland is dit slechts 13%. Zilveren Kruis heeft de country manager van Gallup, Pa Sinyan, uitgenodigd voor een inspirerende GO Academy werkgeverssessie. Sinyan: ‘Wie betrokken en enthousiast is over wat hij of zij doet, ziet werk veel meer als zingeving. Deze medewerkers werken niet alleen harder en delen meer ideeën, maar letten ook meer op de veiligheid van collega’s. Helaas zien velen werk nog altijd slechts als iets dat moet. Die mentaliteit mag wel veranderen.’ Organisaties met een hoge mate van engagement scoren aantoonbaar hogere bedrijfsresultaten: hogere productiviteit, minder verzuim, gezondere medewerkers en dus lagere ziektekosten. Geen wonder dat engagement steeds meer op de strategische agenda staat.
Wie doet wat hij of zij het beste kan, krijgt daar energie van en heeft plezier in het werk
Verspilling van leven en tijd
Vrijwel iedereen heeft wel een doel in het leven. Wie doet wat hij of zij het beste kan, krijgt daar energie van en heeft plezier in het werk. Dit is een belangrijke voorwaarde om ook op andere vlakken in het leven gelukkig te zijn. Helaas blijkt dat medewerkers liever geen tijd doorbrengen met klanten, collega’s of hun leidinggevende. Nergens spenderen we meer tijd dan op het werk, maar zelfs het huis schoonmaken wordt hoger gewaardeerd. ‘Is dat niet een ongelooflijke verspilling van ons leven en onze tijd?’, vraagt Sinyan zich hardop af. ‘Die disbalans geeft aan dat er iets fundamenteel mis is. Wat kost dit de maatschappij? En wat doet dit met het algehele geluk en de gezondheid van medewerkers? Er is een morele plicht om engagement te laten groeien.’
Leiderschap heeft impact
Leidinggevenden bepalen mede de weg naar engagement. Zou een medewerker teruggaan naar precies hetzelfde werk, naar dezelfde collega’s voor hetzelfde loon, maar zonder de leidinggevende van toen? Maar liefst 60% zegt van wel. Dat geeft aan hoe bepalend de rol van een leidinggevende is. Maar wat maakt iemand een goede leidinggevende? Kennis van zaken hebben, een voorbeeld zijn als het gaat om vitaliteit, durven confronteren en anderen beter maken. Stelt diegene grenzen: geen mails meer na een bepaald tijdstip? En is diegene zelf uitgerust, fit en gezond? Belangrijke aspecten in de directe werkomgeving van medewerkers die maken dat gezond gedrag de norm wordt. Het gesprek voeren heeft daarin een cruciale rol. Als de leidinggevende de teamleden regelmatig spreekt en tijd voor hen neemt, dan voelen zij zich meer gewaardeerd en onderdeel van de organisatie. Het resultaat in cijfers? ‘2,5 keer meer engagement’, aldus Sinyan.
Nisha Alberts, Adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis
Moet Lionel Messi meer koppen?
‘Het ideale team bestaat uit vijf tot negen mensen’, zegt Sinyan. Het is dus belangrijk om teams klein in formaat te houden. Groter werkt niet; kleiner evenmin. En zelfsturende teams? Vooral een romantisch idee, volgens Sinyan, want medewerkers hebben iemand nodig om naartoe te gaan, iemand die luistert en feedback geeft. Medewerkers willen weten wat er van hen wordt verwacht, gehoord en gezien worden, ruimte krijgen om dingen te doen waar ze energie van krijgen en om zich te ontwikkelen. Daarbij is het belangrijk om de juiste elementen te benadrukken en aan te sturen op de ontwikkeling van talenten. Zegt de trainer tegen Lionel Messi: ‘Je kunt leuk dribbelen, maar koppen gaat niet echt goed hè? Daar moeten we eens naar kijken?’ Natuurlijk niet! Zo wordt een cultuur van middelmatigheid gebouwd. Maak van vijven geen zesjes, maar van achten tienen. ‘Lionel, laten we ons nóg meer concentreren op je dribbel.’ Creëer een omgeving waarin medewerkers elkaars talenten kennen.
Practice what you preach
Engagement is verbonden met andere elementen rondom gezondheid en vitaliteit. Want te weinig engagement is niet goed, maar te veel engagement kan van een medewerker een workaholic maken die over zijn grenzen gaat. Met alle mogelijke gevolgen voor de productiviteit en gezondheid. Investeren in individuele trajecten levert te weinig op, volgens Sinyan. Hij adviseert: neem de omgeving mee, zowel werk als privé. Zorg voor betrokken leidinggevenden die het gesprek aangaan. Durf als HR-afdeling het belang van engagement te onderstrepen en faciliteer leidinggevenden bij het ontwikkelen van deze competenties. Houd medewerkers verantwoordelijk voor hun eigen groei. En misschien wel het allerbelangrijkste: gedragsverandering kost tijd, minstens drie jaar. ‘Naast mijn kinderen is mijn werk het beste wat me is overkomen’, vertelt Sinyan. ‘Collega’s zijn beste vrienden geworden’. Ik dacht: ‘Practice what you preach.’ Hij weet uit eigen ervaring waarover hij praat en dat het werkt. Hoe mooi zou het zijn als meer organisaties actief inzetten op engagement en als medewerkers zich meer betrokken voelen bij hun werk. Wat een gave baan heb ik toch om daar mijn steentje aan bij te dragen.
Lees ook
Hoe vitaal leiderschap tot positieve energie leidt op de werkvloer
Volg ons op LinkedIn
Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.