I've got your back

22-11-2017
2 minuten leestijd
Ingespannen zit ik voorover gebogen over mijn laptop. Ik ‘moet’ dit af hebben voor 16.00 uur vanmiddag. De telefoon gaat…. Ik overweeg om niet op te nemen maar zie dan dat het Mirjam is. Mirjam en ik nemen altijd op of we bellen elkaar direct terug. “Hi Mir, kan het snel?”
I've got your back

Je hebt van die collega’s die altijd bereid zijn om je te helpen, hoe druk ze zelf ook zijn. Tijdens overleggen nemen ze het voor je op en ze helpen je om je ideeën over de bühne te krijgen. Mirjam is zo’n collega. Ik noem dit: ‘I’ve got your back, you’ve got mine’. Ik leg Mirjam uit dat ik het stuk dat ik moet schrijven voor 16.00 uur vanmiddag af moet hebben en nog een presentatie moet maken vandaag. “Ik help je”, zegt Mirjam resoluut. “Zal ik die presentatie voor morgen gewoon van je overnemen?” ‘I’ve got your back’. Aarzelend geef ik toe dat dat wel heel erg fijn zou zijn. Want ik weet dat er nog genoeg keren komen dat ik Mirjam uit de brand zal helpen. ‘I’ve got her back’.

Samen sta je sterk, we werken met z’n allen aan hetzelfde doel

- Jorieke Casteleijn, Adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis

22-11-2017
2 minuten leestijd

Ingrediënten van een positieve organisatiecultuur

‘I’ve got your back, you’ve got mine’ is voor mij één van de belangrijkste ingrediënten van een positieve organisatiecultuur. Voor mij bevat dit veiligheid, vertrouwen en je kwetsbaar op mogen stellen. Je hoeft het niet alleen te doen: we werken samen bij hetzelfde bedrijf aan hetzelfde doel.

Tijdens een overleg met Alexander, Manager Gezond Werken, opperde ik het idee om samen een inspiratiemiddag te organiseren. Vanwege zijn overvolle agenda ben ik verbaasd als hij direct positief reageert: “Als jij denkt dat dat goed is Jorieke, dan gaan we dat samen doen.” En hij laat er geen gras over groeien: “Zullen we gelijk een afspraak maken om er verder over te praten?” “Yes we can!” zeg ik….

Yes we can

Het ‘yes we can’ verschijnsel is voor mij het tweede ingrediënt van een positieve organisatiecultuur. Samen sta je sterk, we werken met z’n allen aan hetzelfde doel, vertrouwen elkaar en steunen elkaars ideeën. Het werkt motiverend als nieuwe initiatieven worden aangemoedigd en als collega’s enthousiast zijn om daar een rol in te spelen. Zo versterk je elkaar en wordt het resultaat alleen maar beter.

Jorieke Casteleijn, adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis

Jorieke Casteleijn, adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis
 
Ik dwarrel door de week heen. Gesterkt door collega’s die ‘my back’ hebben en een ‘yes we can’ mentaliteit. Een derde ingrediënt voor een positieve organisatiecultuur is positiviteit. Positiviteit opzoeken en benadrukken helpt je om energie te krijgen en houden voor je werk. Gelukkig is dat ingrediënt ook aanwezig. Wat werken we toch in een heerlijke cultuur!

Sfeer

Is elk succes een excuus voor taart? Of mogen jullie juist wel wat vaker op de prestaties proosten? En krijgen de juiste mensen de juiste credits?

Ik wil de gratis CultuurKaarten

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

schrijvende hand

Gastblogger

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn