Help mijn medewerker heeft een gevaarlijke hobby

Artikel
29-10-2021
2 minuten leestijd
Skydiven, mixed martial arts of wintersport: medewerkers besteden hun vrije tijd niet altijd aan schaken of lezen. Een halsbrekende hobby kán verzuim veroorzaken. Mag een organisatie die verbieden?
Header snowboarden

Verbieden is verboden

Het antwoord is kort en simpel: nee, een organisatie mag gevaarlijke hobby’s van een medewerker nooit verbieden. Dat wil echter niet zeggen dat een organisatie hierin helemaal geen actie kan ondernemen. Blessures zijn vervelend voor iedereen en de gevolgen van een hobby kunnen grote invloed hebben op de bedrijfsvoering. Een verzuimende medewerker kost namelijk tussen de 200 tot 400 euro per dag. Het loon moet immers voor minimaal 70% doorbetaald worden. Zelfs onschuldige sporten kunnen een dure hobby worden als een medewerker elk jaar een paar dagen naar het ziekenhuis moet vanwege letsel.

Vragen staat vrij

Natuurlijk is sporten belangrijk voor de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Alleen staat roekeloos sporten daar recht tegenover. Heel goed als iemand stress van zich afslaat in de sportschool, maar als dat elk jaar tot vier ziekenhuisbezoeken leidt, dan wordt het ene probleem ingeruild voor het andere. Wat kan een organisatie hieraan doen? Die kan het gesprek aangaan met de medewerker die vaak geblesseerd thuisblijft. Meestal wil iedereen hetzelfde: zo snel mogelijk beter worden. Een eerlijk gesprek kan daaraan bijdragen. De rol van leidinggevenden hierin is cruciaal. En hoewel verbieden niet mag, staat vragen vrij: misschien stopt de medewerker met zijn hobby of kan er een gulden middenweg worden gevonden.

Wat als een hobby vóór het werk gaat?

Wat zijn de opties als een medewerker toch doorgaat met het uitoefenen van een gevaarlijke hobby en steeds opnieuw geblesseerd raakt?

  1. Is een medewerker geblesseerd door toedoen van een ander? Dankzij het regressierecht kan de organisatie de kosten verhalen op de veroorzaker van het letsel.
  2. Is een medewerker geblesseerd door opzettelijk of bewust schade aan het eigen lijf te veroorzaken? Dan is het wél toegestaan om de hobby te verbieden. Maar hoe valt dat te bewijzen? Praktisch een onmogelijke zaak.
  3. Is een medewerker niet voor rede vatbaar? Dan is ontslag een optie. Hiervoor is het wel belangrijk dat er een gedegen dossier is opgebouwd over deze medewerker.

Financiële risico’s beperken

Er is ook een vierde optie: organisaties kunnen zich verzekeren tegen kort en langdurig verzuim en zo de financiële risico’s beperken. Wilt u daar meer over weten? Zilveren Kruis denkt graag mee en biedt oplossingen om bij te dragen aan de vitaliteit van medewerkers.

Meer weten over omgaan met de gevaarlijke hobby’s van medewerkers? Lees het artikel van De Ondernemer.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn