Haal meer rendement uit talent

17-07-2017
2 minuten leestijd
Zilveren Kruis organiseerde een ontbijtsessie met HR-managers uit de ICT-branche. Onder leiding van een aantal deskundigen werd met elkaar gesproken over het belang van talentontwikkeling. Met interessante inzichten tot gevolg.
Ontbijtsessie

Getalenteerde medewerkers bepalen voor een belangrijk deel het ontwikkelingspotentieel van een organisatie. Vooral het strategisch talent betekent een meerwaarde voor de toekomst, mits dit op de juiste manier tot uiting wordt gebracht. Voor menig HR-manager is het ontwikkelen van talent één van de belangrijkste kernwaarden. Maar wat is hierin de juiste aanpak?

Benutten of verliezen

Volgens prof. dr. Rob Vinke, HRM-consultant en emeritus hoogleraar personeelswetenschappen Nyenrode, heeft strategisch talent een horizon van maximaal twee jaar. Talent binnen de organisatie moet in die periode niet alleen gewaardeerd maar ook benut worden. ‘Door de snelheid van veranderingen in de maatschappij veranderen ook de hiervoor benodigde competenties. Ook is maar 8 tot 10% van al het aanwezige talent strategisch te noemen.' Het niet herkennen of negeren van talent kan leiden tot bore-out, burn-out en op termijn het verlaten van de organisatie.

Herken, erken en faciliteer

Medewerkers moeten niet alleen hun ambities kenbaar maken, maar ook laten zien wat ze kunnen. Leidinggevenden dienen op hun beurt steeds op transparante wijze het gesprek aan te gaan. Brechje Boer - van Elteren, management consultant bij Atos: ‘Zorg dat medewerkers inzicht krijgen in hun eigen drijfveren en talenten en maak hen bewust van de flow waarin zij verkeren, met coaching op mindset. Het herkennen, erkennen en faciliteren van talent brengt medewerkers namelijk in een positieve flow.’

De rol van de manager verschuift hierin steeds meer van sturend naar coachend. Sommige medewerkers zijn gebaat bij uitdaging en stimulans, anderen juist bij vrijheid en bewegingsruimte. Medewerkers moeten de eigen regie nemen terwijl leidinggevenden ondersteunen en faciliteren.

Van talent naar vitaliteit

Goed talentmanagement verhoogt niet alleen het rendement voor de organisatie, medewerkers voelen zich er vitaler bij. Er zijn ook valkuilen. Henk Zeilstra, Director HR CGI: ‘De generatie van nu wil een goede mix tussen privé en veel werken, maar veel jongere medewerkers branden zichzelf op.’

Annelies Hermens, Health Manager Capgemini vult aan: ‘Dit gevaar geldt ook voor oudere medewerkers, die een drukke baan vaak combineren met een actief sociaal leven, terwijl ze ook nog eens steeds langer doorwerken. Aandacht voor vitaliteit draagt bij aan een gezonde levensstijl, uitval door ziekte komt daardoor minder voor.’ Ook hierbij zijn medewerker en leidinggevende beiden verantwoordelijk voor een goede balans, door een open dialoog.

Inzichten vanuit de ontbijtsessie:

  • Zorg dat de organisatie talent herkent, stimuleert en ruimte biedt
  • Voer een open dialoog over wensen, begeleiding en ontwikkeling
  • Bedenk dat strategisch talent beperkt houdbaar is
  • Ga er niet van uit dat (elk) talent zich vanzelf aandient
  • Onbenut talent verlaat vroeg of laat de organisatie
  • Medewerker en leidinggevende zijn beiden verantwoordelijk voor ontplooiing en vitaliteit

Wilt u meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

Woordvoerder Jeppe Delver

Jeppe Delver

+31 (0) 6 13 33 59 19

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • Twitter
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn