Gezond Ondernemen Abroad

Succesvolle bedrijven onderscheiden zich door gezonde en vitale medewerkers. De cultuur van een land kan daarbij invloed uitoefenen op gezondheidsbeleid. Lile Drost, adviseur Gezond Ondernemen, nam een kijkje bij Achmea’s dochteronderneming Interamerican in Griekenland.

Tijdens haar bezoek ging ze in gesprek met het HR-management en ondervond ze op welke wijze de Griekse collega’s invulling geven aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Met onderstaande inzichten tot gevolg.

1. Een gezonde bedrijfscultuur is meer dan het centraal stellen van vitaliteit

Veel werkgevers nemen de vitaliteit van medewerkers als uitgangspunt voor gezondheidsbeleid. Maar dat betekent natuurlijk niet dat aandacht voor gezondheid automatisch gelijk staat aan een gezonde bedrijfscultuur! Interamerican laat haar medewerkers volledig tot hun recht komen door de privésituatie centraal te stellen. Medewerkers bepalen bijvoorbeeld zelf hoe laat ze aan hun werkdag beginnen (in de praktijk tussen 7 en 10 uur ’s ochtends). Zo zijn ze flexibeler, kunnen files vermijden en waar nodig meer tijd nemen voor de zorg voor de kinderen. Dit stressvrije begin van de werkdag draagt niet alleen bij aan een gezonde werk-privé balans, maar heeft ook een positieve invloed op de arbeidsproductiviteit. Win-win.

 

2. Openheid en vertrouwen hebben een positieve invloed op verzuim

Mensen die tevreden zijn met hun werk zijn over het algemeen gezonder. De medewerkers van Interamerican omschrijven het bedrijf en hun collega’s als één grote familie waar openheid en vertrouwen centraal staan. De HR-managers leggen wederom de nadruk op het belang van aandacht voor de privésituatie. Pas geworden moeders hebben bijvoorbeeld gemiddeld recht op een jaar zwangerschapsverlof. Kan dit het uitermate lage verzuimpercentage over 2016 (0,9%) verklaren? De waarheid blijkt toch iets genuanceerder te liggen. Mentale klachten krijgen namelijk geen doktersgoedkeuring - en medewerkers dus ook geen recht op verlof. Het verzuimcijfer wordt dus alleen opgemaakt uit verzuim door fysieke klachten.

Foto Lile Drost, Adviseur Gezond Ondernemen
Lile Drost, adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis
 

3. Het welzijn van medewerkers is ook buiten werktijd relevant

Door het gedrag van medewerkers buiten de werkvloer om te monitoren heeft Interamerican slagen kunnen maken op het gebied van preventie. Nadat de stelling ‘Na het werk heb ik nog voldoende energie’ 2 jaar lang negatief werd beoordeeld (MTO), werd het beleid hierop aangepast. Sindsdien worden leefstijltrainingen gegeven waarbij de focus onder andere ligt op stoppen met roken (maar liefst 50% rookt!) en gezond koken. Medewerkers kunnen zich inschrijven voor doktersbezoeken en op de afdelingen wordt gratis fruit ter beschikking gesteld. Tevens wordt er ruimte gemaakt voor een ‘Happyroom’, een ruimte geheel gericht op ontspanning en inspiratie. Alles gericht op een preventieve aanpak om uitval te voorkomen.
 
Kortom, de invloeden van de Griekse cultuur waarbij familie centraal staat, zijn zeker terug te zien in het gezondheidsbeleid bij Interamerican. Hoewel er op het gebied van gezondheidsmanagement nog best wat progressie is te behalen kunnen we ook genoeg leren van onze Griekse collega’s. Als het gaat om aandacht voor de balans tussen werk en privé lopen ze namelijk voorop.
 
Vanuit de werkgever wordt ruimte geboden om invulling te geven aan familie en cultuurgebonden gewoontes. De ontspanning die hieruit voortkomt, tijdens én na het werk, dragen bij aan de gezondheid, productiviteit en het welzijn van de medewerkers. Daar mogen wij Nederlanders best een voorbeeld aan nemen!

 

Vanuit een positieve kijk op gezondheid en een rotsvast geloof in goed gezondheidsbeleid helpt Zilveren Kruis organisaties met Gezond Ondernemen.

Gerelateerde artikelen

GezondheidsbeleidEigen Regie begint met een moedig gesprek

Eigen Regie begint met een moedig gesprek

Een gezonde bedrijfscultuur met vitale medewerkers: daar is iedereen bij gebaat. Maar in hoeverre zijn bedrijven klaar om daar echt werk van te maken? En welke rol speelt eigen regie daarbij?

Lees meer
GezondheidsbeleidOp tijd de arbeidsdeskundige inschakelen vergroot re-integratiekansen

Op tijd de arbeidsdeskundige inschakelen vergroot re-integratiekansen

Als een werknemer lang ziek is, wordt normaliter pas vlak voor het eind van het eerste ziektejaar de arbeidsdeskundige ingeschakeld. Door eerder naar de situatie van de zieke medewerkers te kijken, kan een WIA-traject soms worden voorkomen..

Lees meer
GezondheidsbeleidDe toekomst van het werk

De toekomst van het werk

In een wereld waarin het corporate speelveld constant verandert wordt nogal wat gevraagd van de toekomstige HR manager. Agility, blijken sleutelcompetenties. De HR top 100 is uitgegroeid tot een toonaangevend podium.

Lees meer
Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea