Streven naar duurzame aantrekkelijkheid

  Bij veel bedrijven staat eigen regievoering inmiddels hoog op de agenda. Zilveren Kruis ondersteunt werkgevers bij de beleidsvorming rondom dit thema onder andere door het organiseren van ontbijtsessies. Zo ook begin december. De opmerkelijkste bijdrage aan deze ontbijtsessie kwam van Stefan Kuijken van KipCoaching: ‘Duurzame inzetbaarheid wekt weerstand op.’

  Stefan Kuijken van KipCoaching heeft een verrassend andere kijk op duurzame inzetbaarheid. Hij gooit meteen de knuppel in het hoenderhok. ‘Werkgevers streven ernaar werknemers duurzaam inzetbaar te houden. Maar als zowel de werkgever als de werknemer nu eens “duurzaam aantrekkelijk” is? Dat omvat een streven om aantrekkelijk te zijn voor de ander waardoor een werknemer vanzelf inzetbaar blijft.’
   

  Duurzame inzetbaarheid bedenken, verzorgen, faciliteren

  Een plan rondom duurzame inzetbaarheid wordt bedacht, verzorgd en gefaciliteerd door de werkgever met een economisch belang. Maar boeit het de medewerker echt, vraagt Kuijken zich af? ‘De medewerker hoort er een “moeten” in. Dat roept weerstand op.’ De groep knikt instemmend. Zo simpel kan het zijn.
   

  Wisselwerking

  Maar wat kun je ermee? ‘Duurzame aantrekkelijkheid is een wisselwerking op basis van gelijkwaardigheid. De werkgever geeft de medewerker de ruimte om zich te ontwikkelen over de grenzen van de organisatie heen. De werknemer reageert door het werk te doen en te groeien, waardoor hij meekan in de ontwikkelingen. De wisselwerking ontstaat door “willen”, niet door “noodzaak”. Daarmee vergroot je de intrinsieke motivatie waarbij autonomie, meesterschap en zinvol bezig zijn belangrijke elementen zijn. Bovendien is het leeftijd onafhankelijk. De millennium-generatie (20 tot 35 jaar) doet dit van nature al, ouderen moet je daarin meenemen.’
   

  Ongezonde eigen regie?

  ‘Duurzame aantrekkelijkheid veroorzaakt een gezonde eigen regie op de professionele ontwikkeling en persoonlijke waarden’, brengt Kuijken in. Dat brengt het gesprek op de mogelijkheid van ongezonde eigen regie. Bestaat dat? Ja, reageert de een, veel mensen weten niet wat goed voor ze is. Eigen regie werkt niet voor iedereen, bevestigt een ander. ‘Sommige mensen willen het liefst op korte termijn weten wat ze moeten doen en dat horen van hun leidinggevende. Vooruitkijken is lastig voor ze.’ Toch help je hen ook door eigen regie te stimuleren, vindt iemand. ‘Eigen regie is ook ervoor mogen kiezen de situatie te houden zoals ie nu is.’
   

  Belangrijkste resultaten

  Voorzitter Erik van der Ploeg benoemt de belangrijkste resultaten van de ontbijtsessies in de zomer van 2015 over het invoeren van eigen regie.
  1. Gezond werken gaat enerzijds over vitaliteit van de medewerkers, anderzijds over het voorkomen van verzuim.
  2. Essentieel is het creëren van draagvlak (van werkvloer tot raad van bestuur), eigen regie moet terugkomen in de kernwaarden van de organisatie.
  3. Belangrijk is dat erop wordt toegezien dat het wordt nageleefd (governance).
  4. De sleutel tot succes is communicatie, in gesprek gaan en blijven met elkaar.

  Ook geeft hij een reactie op de zes belangrijkste vragen over het invoeren van eigen regie die na afloop van die zomer-ontbijtsessies binnenkwamen.

   

  Serious gaming

  Voor een volgende sessie wordt onderzocht of het mogelijk is te sparren met meer verschillende disciplines en stelt iemand voor met de groep een klantcasus uit te werken. Ook gaat Van der Ploeg met werkgevers in gesprek over de innovatie rondom “serious gaming”, een vernieuwende manier om leidinggevenden te helpen bij het nemen van eigen regie. Wordt in elk geval vervolgd!
  ​​​​

  Gerelateerde artikelen

  GezondheidsbeleidWerken met een chronische ziekte

  Werken met een chronische ziekte

  Chronische ziekte en werken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed in 2014 een zorgwekkende voorspelling: het aantal mensen met een chronische ziekte zal sterk toenemen.

  Lees meer
  GezondheidsbeleidDe meetbaarheid van gezondheid

  De meetbaarheid van gezondheid

  We hebben het steeds vaker over meetbaarheid. Voor er geïnvesteerd wordt in gezondheidsbeleid moet er steeds vaker een waterdichte businesscase getoond worden.

  Lees meer
  GezondheidsbeleidWerkperspectief is ontzettend belangrijk

  Werkperspectief is ontzettend belangrijk

  Het is alweer een jaar geleden dat gezondheidsadviseur Nisha Alberts in haar blog vertelde over de Gezondheidsdagen van CGI, de grote ICT-dienstverlener uit Canada.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea