Het gezonde beoordelingsgesprek

  De laatste paar weken van het jaar vind ik altijd weer een bijzondere periode. Het is bij uitstek de periode van reflectie. Ben ik voldoende in staat geweest om te dealen met alles wat er afgelopen jaar op mijn pad kwam? Wat heeft daarin voor mij gewerkt en is betekenisvol gebleken?

  ​De feedback vanuit mijn omgeving is de uiteindelijke graadmeter. Ben ik in staat geweest om energie aan mijn omgeving te geven en beweging te creëren? Vanuit mijn rol als leidinggevende weegt die vraag extra zwaar. Het geven van energie aan mensen, evenals het creëren van beweging, is in grote mate bepalend voor succes in deze rol en belangrijker, het succes van je collega’s.

  Gezondheid is…

  De (nieuwe) definitie van gezondheid (door Machteld Huber) gaat uit van het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Een dynamische situatie dus, vergelijkbaar met het echte leven. 
   
  De overtuiging is, dat het ontwikkelen van dit vermogen, je gezonder en daarmee ook productiever en gelukkiger maakt. Daarom kies ik ervoor om juist ook dit soort vragen te behandelen tijdens de gesprekken die als ‘beoordelingsgesprek’ in de agenda staan. Want daar gaat het uiteindelijk om.
  • Voelt iemand zich fit genoeg om zijn of haar werk goed te kunnen doen? 
  • Wat werkt daarin wel en wat nog niet?
  • Is iemand in staat positieve energie te geven aan zijn omgeving?

  Bij een positief antwoord op bovenstaande vragen is de kans groot dat de medewerker in kwestie fit for the job is.

  Gezond gedrag is besmettelijk

  Gezond gedrag is een vaardigheid en dus te ontwikkelen. De werkomgeving biedt daarin een uitermate succesvolle context om gezond gedrag te beïnvloeden. Daarbij is het aangaan van de dialoog van groot belang. Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Zilveren Kruis wijst verder uit dat de intrinsieke motivatie van medewerkers exponentieel toeneemt (van 32% naar 68%!) in het geval er een positieve gezondheidscultuur is.
   
   
  Dat gaat ook over de ruimte die mensen voelen om over gezondheid en vitaliteit te mogen, kunnen en durven te praten. En of ze ondersteuning krijgen bij het volhouden. Nog een reden dus om niet te terughoudend te zijn en deze onderwerpen juist wel te benoemen in de inzetbaarheids- of beoordelingsgesprekken die gevoerd worden. De voorbeeldrol van leidinggevenden is daarbij eveneens van doorslaggevend belang. Ook dat geeft mij een stok achter de deur om te doen wat nodig is.
   

  Meer slapen, meer bewegen, meer energie

  Ik prijs me gelukkig met een stabiel en liefdevol privé jaar waarin ik extra uren slaap heb gekregen. Mijn kinderen hebben inmiddels de leeftijd bereikt dat doorslapen (gelukkig) de regel en niet de uitzondering is.
   
  De uitdagingen die het afgelopen jaar vitaliteit en veerkracht vereisten waren vooral van werkinhoudelijke aard. Sinds vorig jaar ben ik met hulp van een wearable meer in beweging gekomen tijdens mijn werkdag. Voorheen zocht ik mijn beweging meer nadrukkelijk buiten werk om. Inmiddels weet ik dat sporten op die manier de effecten van langdurig zitten niet opheft.  Ik voel me aanzienlijk fitter als ik voor 13:00 uur al tenminste 50% van mijn dagelijkse activiteit (12.000 stappen) heb gehaald.
   
  Meer bewegen brengt me uit mijn hoofd en verminderd mijn stressniveau. En een uurtje meer slaap (7 in plaats van 6 uur) maakt echt een enorm verschil in fitheid bij het opstaan. Ook geeft het mij meer energie in de middag. Toch heeft het vele jaren geduurd  voor dat ik mijn geliefde avonduurtje(s) ‘opofferde’ en omruilde voor een uurtje meer slaap.
   

  Geluk door het écht goede gesprek

  Natuurlijk helpt het mij dat ik zelf werkzaam mag zijn in een omgeving waar onze core business ook gaat over het ondersteunen van mensen bij hun streven naar vitaliteit en dus het ontwikkelen van meer gezond gedrag. Gezond gedrag is besmettelijk. Net zoals gelukkige mensen, onderzoek wijst uit dat we daar graag bij in de buurt willen zijn.
   
  Dat gezegd hebbende spreek ik daarom graag een wens uit voor komend jaar. Zoek niet alleen de mensen op die gezondheid en geluk uitstralen. Open ook juist het gesprek bij de grote massa collega’s waarvan je denkt dat ze hierin kunnen groeien. Je ziet dat vast scherp en zult eind 2017 verbaasd zijn over de extra energie en productiviteit die een goed en écht gesprek tot gevolg kan hebben. Ik wens iedereen een gezond & gelukkig 2017!

  Gerelateerde artikelen

  GezondheidsbeleidWerken met een chronische ziekte

  Werken met een chronische ziekte

  Chronische ziekte en werken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed in 2014 een zorgwekkende voorspelling: het aantal mensen met een chronische ziekte zal sterk toenemen.

  Lees meer
  GezondheidsbeleidDe meetbaarheid van gezondheid

  De meetbaarheid van gezondheid

  We hebben het steeds vaker over meetbaarheid. Voor er geïnvesteerd wordt in gezondheidsbeleid moet er steeds vaker een waterdichte businesscase getoond worden.

  Lees meer
  GezondheidsbeleidWerkperspectief is ontzettend belangrijk

  Werkperspectief is ontzettend belangrijk

  Het is alweer een jaar geleden dat gezondheidsadviseur Nisha Alberts in haar blog vertelde over de Gezondheidsdagen van CGI, de grote ICT-dienstverlener uit Canada.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea