6 tips voor een gezonde kantooromgeving

  Een gezonde kantooromgeving maakt medewerkers gelukkiger en productiever. Met deze zes tips richt je je gebouw op een gezonde manier in.

  Gesnotter, gehoest en vermoeidheidsklachten. Hebben je medewerkers hier geregeld last van? Dan is het wellicht tijd om je kantoor eens kritisch onder de loep te nemen. Een gezond ingericht gebouw heeft namelijk veel invloed op het welzijn van medewerkers en daarmee indirect op dat van het hele bedrijf. Evelien Koekkoek is interieurarchitect en is gespecialiseerd in gezonde kantoorruimtes. Volgens haar laten bedrijven op dat gebied nog veel steken vallen. ‘De akoestiek in veel kantoren is slecht. En ook de kwaliteit van de lucht binnen laat vaak te wensen over.’
   
  Zonde, want juist door dit soort zaken op orde te hebben, kun je als werkgever ziekteverzuim voorkomen. En daarmee bespaar je een hoop geld. Eén zieke medewerker kost een organisatie namelijk gemiddeld 250 euro per dag.
   
  Maar hoe zorg je voor een gezond kantoor? Koekkoek geeft zes tips.
   

  #1. Groen, veel groen

  Ademen, we doen het zonder dat we erg in hebben. Maar de lucht die we inademen heeft veel effect op hoe we ons voelen. Hoe meer zuurstof er naar onze hersenen gaat, hoe beter we kunnen nadenken bijvoorbeeld. Koekkoek raadt daarom aan om het kantoor te vullen met zoveel mogelijk groen. Planten geven namelijk zuurstof af. Het zijn vooral de grote kamerplanten waar we baat bij hebben. Koekkoek: ‘Hoe groter het blad, hoe meer zuurstof de plant afgeeft.’ Van een omgeving met veel natuur worden we bovendien minder gestrest. Ook als die natuur niet echt is. ‘Hang foto’s van een zee of tropisch regenwoud op. Dat werkt heel rustgevend.’
   

  #2. Gebruik natuurlijke materialen

  Niet alleen planten, maar ook de materialen waarvan het kantoormeubilair is gemaakt, zijn van invloed op een gezonde lucht. ‘De materialen waar bureaubladen doorgaans van gemaakt zijn of waar de vloerafwerking mee gedaan is, geven giftige stoffen af. Dat kan leiden tot hoesten of hoofdpijn.’ Kies dan ook liever voor natuurlijke materialen als hout, bamboe of linoleum, luidt Koekkoeks advies.
   

  #3. Zorg voor biodynamische verlichting

  Dat we niet blij worden van donkere bedompte werkruimtes moge duidelijk zijn, maar ook felle lampen zijn niet goed voor onze gezondheid. Te lang doorwerken met fel licht, kan tot slaapproblemen leiden. Als er te weinig daglicht het kantoor binnenkomt, raadt Koekkoek aan om biodynamische verlichting te installeren. ‘Dit soort verlichting past zich aan aan je bioritme en verandert gedurende de dag. Het bootst in feite het daglicht na. Het gevolg is dat we ons fitter voelen.’
   

  #4. Stimuleer gezond gedrag

  Veel zitten is slecht, maar hoe zorg je er dan voor dat jouw medewerkers genoeg bewegen op kantoor? Begin bij het meubilair. Sta- en fietsbureaus zie je in de kantooromgeving steeds vaker. Je kunt de lift minder aantrekkelijk maken of het trappenhuis, dat nu vaak verborgen is in een kale betonnen ruimte, juist aantrekkelijker. Voeg een spelelement toe aan de trap en jouw medewerkers zijn niet er niet meer weg te slaan!
   

  #5. Goede akoestiek is cruciaal

  Ben je net lekker aan het werk, word je uit je concentratie gehaald door het klikkende geluid van hakken op de etage boven jou of door bellende collega’s. Dit lijkt misschien onschuldig, maar storende geluiden hebben een enorme impact op onze productiviteit. Als iemand gestoord wordt, kost het gemiddeld twintig minuten voordat hij of zij het oorspronkelijke niveau van concentratie weer bereikt heeft. Volgens Koekkoek kun je dit probleem oplossen door met geluiddempende materialen als vilt en tapijt te werken. ‘Zorg ook dat er voldoende focusruimtes zijn waar mensen zich in stilte kunnen afzonderen,’ tipt ze.
   

  #6. Iedere medewerker zijn eigen airco

  Het is niet voor niets dat het in de zomer meer moeite kost je op je werk te concentreren. Bij een temperatuur onder de 22 graden zijn we namelijk alerter. Is het boven de 25 graden? Dan verliezen we aan productiviteit. Goede ventilatie op kantoor is dan ook van groot belang. ‘Kies ervoor om speciale filters in het ventilatiesysteem te plaatsen. Hierdoor wordt de lucht gereinigd van allerlei schadelijke stoffen en sla je dus twee vliegen in één klap.’ Hebben medewerkers dan nog steeds klachten over de temperatuur? Dan is het volgens Koekkoek slim om op elke werkplek een kleine ventilator te plaatsen. ‘Als mensen zelf de controle hebben over zaken als temperatuur en licht zijn ze gelukkiger op de werkvloer.’
   

  Gerelateerde artikelen

  GezondheidsbeleidDe meetbaarheid van gezondheid

  De meetbaarheid van gezondheid

  We hebben het steeds vaker over meetbaarheid. Voor er geïnvesteerd wordt in gezondheidsbeleid moet er steeds vaker een waterdichte businesscase getoond worden.

  Lees meer
  LeiderschapOp zoek naar het energielek in uw organisatie

  Op zoek naar het energielek in uw organisatie

  Of je nou leidinggevende bent, medewerker of CEO, in gesprekken met Adaptics-coach en trainer Rob van Drunen staat de mens centraal.

  GezondheidsbeleidWerkperspectief is ontzettend belangrijk

  Werkperspectief is ontzettend belangrijk

  Het is alweer een jaar geleden dat gezondheidsadviseur Nisha Alberts in haar blog vertelde over de Gezondheidsdagen van CGI, de ICT-dienstverlener uit Canada.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea