Gezondheid en vitaliteit dichter bij medewerkers

08-08-2018
2,5 minuten leestijd
Hoe noodzakelijk is preventie eigenlijk? En wat is de rol van voeding? Op het congres Diagnose Voeding & Gezondheid gaan vier panelleden met elkaar in gesprek. Roelof Konterman, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van Zilveren Kruis Achmea: ‘Werkgevers vervullen hierin een hele belangrijke rol’.
Gezondheid en vitaliteit dichter bij medewerkers

Breng gezondheid dichter bij medewerkers

De zaal zit goed vol als de vier panelleden plaatsnemen aan de hoge tafels van het Media Plaza in de Jaarbeurs. Prinses Laurentien, oprichter van de Missing Chapter Foundation, Victor Everhardt, wethouder van de gemeente Utrecht, Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Roelof Konterman van Zilveren Kruis Achmea benadrukken unaniem het belang van preventie. Mariëtte Hamer: ‘Er moet heel snel iets gebeuren. Ouderen moeten langer doorwerken, er verandert veel en we worden zelf ook allemaal ouder.’ Medewerkers krijgen steeds meer taken, plus dat digitalisering en nieuwe technologieën de wereld en ons dagelijks leven veranderen. Hoe gaan we daarmee om? Roelof Konterman: ‘Wij hebben de ambitie om gezondheid dichter bij de medewerkers te brengen.’

Ieder mens heeft valkuilen

Wat zijn de gezondheidsvalkuilen van de panelleden zelf? ‘Roken,’ zegt Victor Everhardt. ‘Daarmee stoppen was een hele worsteling.’ Pasgeleden is hij vegetariër geworden, omdat zijn dochter het goede voorbeeld gaf. ‘Ze kwam thuis en zei: “Vanaf nu ben ik vegetariër”. En nu probeer ik dat ook.’ Mariëtte Hamer: ‘Tienduizend stappen per dag zetten. Ik word rondgereden en vergader bijna heel de dag.’ Om toch nog wat te bewegen, neemt ze elke dag de trap. ‘Maar ja, ik zit bij de SER op de eerste verdieping...’. ‘De maaltijd na acht uur ’s avonds’, zegt Roelof Konterman op zijn beurt. ‘Even wat snacken is er inmiddels wel af. Maar dat volhouden lukt alleen als je zoiets met heel het gezin oppakt.’ Ja’, zegt ook Mariëtte Hamer, ‘bewustwording is zó belangrijk’.

Organisaties kunnen cultuur veranderen

Prinses Laurentien: ‘Als organisatie kun je de cultuur veranderen’. Ze benadrukt ook het belang van voorlopers. Organisaties en mensen die anderen inspireren om óók voor gezondheid en vitaliteit te gaan. De prinses geeft een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet: ‘Kinderen zeiden eens tegen me: “Als we door het gaatje van de lerarenkamer kijken, zien we roze koeken op tafel liggen!” En dat was nog wel op een Gezonde School. Het hele gezondheidsprogramma is vanaf zo’n moment nul effectief. Roze koeken doen alles teniet. De omgeving bepaalt het slagen van de ontwikkeling’. Victor Everhardt vertelt over de gemeente Utrecht. ‘In Utrecht kun je in de tram stappen en door een tunnel van de ene naar de andere wijk reizen. Heel dicht bij elkaar.’ Het verschil tussen die twee plekken? ‘Twaalf jaar van je leven’, zegt de wethouder. Onder lager opgeleiden leven de thema’s gezondheid en vitaliteit minder en wordt meer gerookt en ongezonder gegeten.

Het nieuwe normaal: gezondheid en vitaliteit

‘Deel óók wat je niet weet’, adviseert prinses Laurentien. ‘Ga met elkaar het gesprek aan en leer van elkaar.’ Haar aanbeveling? Maak van gezondheid en vitaliteit ‘het nieuwe normaal’. ‘Iedereen moet daarin het voortouw nemen. De SER, organisaties en medewerkers’, zegt Mariëtte Hamer. ‘We moeten met elkaar aan deze thema’s werken. We zijn gewend groot te denken, maar zet kleine stapjes en je komt vooruit.’ Roelof Konterman sluit zich daarbij aan: ‘Geef inderdaad ruimte aan kleine dingen, en werk aan concrete acties’. ‘Het gaat over de lange termijn: preventie van welvaartsziekten moet hoog op de agenda staan’, onderstreept Victor Everhardt. Onder andere bij organisaties. Zij hebben meer invloed op medewerkers dan zij zelf vaak denken, meent ook Roelof Konterman: ‘Het is heel simpel: wanneer je als organisatie een keuze maakt, gezond of niet, dan heeft dat impact. Zij moeten een keuze maken. Werken aan gezondheid en vitaliteit stopt niet als een medewerker naar huis gaat.’

Zilveren Kruis helpt werkgevers met Gezond Ondernemen en biedt met Present! een ruime keuze aan gezondheidsoplossingen.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

schrijvende hand

Gastblogger

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn