Gezonde medewerkers vragen een gezonde omgeving

17-10-2019
5 minuten leestijd
Vitale medewerkers maken ook in technologiebedrijven het verschil. Maar hoe zorg je daarvoor? Die vraag stond centraal tijdens een tweedaagse training voor health- en HR-managers uit de techsector, een initiatief van Zilveren Kruis en ondernemersvereniging FME. Het antwoord? Gezond gedrag kun je leren, neem je organisatie erin mee! 
groepsfoto medewerkers

Snelle veranderingen

Werkgevers in de technologiesector liggen er soms wakker van. Hoe houden ze hun medewerkers gezond en energiek? “Dat heeft te maken met de uitdagingen waar ze voor staan”, zegt Arjel Woudstra, directeur van FME. “Technisch talent is schaars en het tempo van innovatie ligt hoog. Medewerkers moeten zich aanpassen aan steeds verdergaande digitalisering. Tegelijkertijd veranderen de businessmodellen: producten en services worden samen aangeboden als totaaloplossingen en mensen zijn daarbij de onderscheidende factor.” Dit alles maakt het steeds belangrijker dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Dat wil zeggen: competent, betrokken, tevreden én gezond. Want alleen zo is het mogelijk de continuïteit en productiviteit te garanderen.
 
Alle reden voor Zilveren Kruis en FME om een tweedaagse training te organiseren speciaal voor health- en HR-managers van technologiebedrijven. Een programma vol inzichten en ervaringen met de veelzeggende titel ‘Werken in de technologische industrie is topsport’. De training vindt plaats op sportcentrum Papendal bij Pim Mulier, een onderdeel van Zilveren Kruis dat gespecialiseerd is in gezond gedrag van mensen en organisaties.

Mensen meekrijgen

“Zowel de overheid als bedrijven richten hun focus vooral op de eigen regie van medewerkers als het om gezondheid gaat. Maar hoe zorg je nu dat mensen meedoen aan je gezondheids- of vitaliteitsprogramma’s en maak je er een succes van? Die vraag leeft bij veel van onze klanten”, zegt Jan Twisk, sector manager Bouw & Vastgoed en Technologische Industrie van Achmea Corporate Relations. Sandra Klijn, Health, Wellbeing and Employability Manager bij Philips en een van de deelnemers aan de training, herkent de problematiek die Twisk schetst. “Wij bieden veel mogelijkheden voor health en employability. Maar de mensen die daar gebruik van maken, zijn meestal al fit. Het lastige is medewerkers te activeren die bijvoorbeeld te zwaar zijn of roken.”

Totale omgeving telt

“Onze ervaring is dat het niet werkt als je alleen probeert om medewerkers zelf de regie over hun gezondheid te laten nemen. Zo komen medewerkers niet in beweging”, zegt Tom Bramsen. Hij is senior accountmanager bij Zilveren Kruis, dat organisaties ondersteunt bij gezond ondernemen. “Wij zien in de praktijk dat je aandacht moet hebben voor de totale omgeving van de werknemer. Denk aan de rol van de leidinggevende, de werkomgeving en de organisatiecultuur, maar ook aan de thuisomgeving. Zo kun je medewerkers helpen hun vermogen om zelf de touwtjes in handen te nemen te ontwikkelen.”

 

Het begint bij gedrag

Alles wat er moet gebeuren is aan gedrag gerelateerd, voor Sandra Klijn is dat een belangrijke learning van de training. “Als we een vitaal bedrijf willen zijn, moeten we ook een vitale cultuur uitdragen. Dat begint bij gedrag. Maar welk gedrag willen we? Hoe ga je bijvoorbeeld om met werkdruk? Daar heb je langetermijnbeleid voor nodig, dat je op alle niveaus in je organisatie verweeft en dat ook preventief werkt. Het is een van de dingen waar ik graag met collega’s van andere bedrijven verder over zou willen praten.”

Kuddedieren

Verander de omgeving, dan verandert de mens ‒ Klijn vindt het een waardevolle tip om de cultuurverandering ook daadwerkelijk in gang te zetten. De tip is terug te voeren op een aantal belangrijke gedragsprincipes. Zo zijn mensen kuddedieren en hoeft maar 16 procent het goede voorbeeld te geven om de rest mee te krijgen. Klijn: “Je kiest een groep early adopters, bijvoorbeeld leidinggevenden die zelf bezig zijn met vitaliteit en die ontwikkeling belangrijk vinden. Zij kunnen je ook helpen om je beleid aan te passen.”

Blijvende levensstijl

Een geïntegreerde aanpak voor gedragsverandering is ‘het gezonde nieuwe werken’. Daarin is gezondheid geen statische situatie, maar een blijvende levensstijl waarin medewerkers zelf het heft in handen nemen. Bij de aanpak wordt gebruikgemaakt van wearables en sensortechnologie. Pjotr Hoekstra ziet daar een praktische oplossing in. Hij is Group HR Manager van Boon Edam, wereldwijd marktleider in entreetechnologie. Gezondheid en vitaliteit staan hoog op de agenda bij het bedrijf, daarom neemt hij deel aan de training.

 

Drempels en drijfveren

“De inzet van wearables die bijvoorbeeld je bloeddruk of hartritme meten vind ik een goed idee”, zegt Hoekstra. “We zien het verzuim toenemen en zijn op zoek naar instrumenten om dit aan te pakken: wat werkt er wel en wat niet? Wearables en sensortechnologie geven medewerkers zelf inzicht in hun gedrag zodat ze dit kunnen verbeteren. Als bedrijf moet je kaders stellen, maar daarbinnen moeten medewerkers zelf initiatieven nemen.” Elke medewerker heeft ook eigen drempels en drijfveren voor gezond gedrag.” Hoekstra realiseert zich dat er geen oplossing is die voor iedereen werkt. “Gezondheid en vitaliteit vragen maatwerk.”

Brein trainen

De training biedt meer belangrijke take-aways. Zo verdienen vijf punten de aandacht bij het verbeteren van de gezondheid door gedragsverandering. Dynamisch actief werken, een actieve gezonde levensstijl buiten werktijd, voldoende aandacht voor herstel en de kwaliteit en kwantiteit van voeding en van slaap. Bij dynamisch actief werken vergroot je je actieve tijd en verklein je het aantal zituren. Essentieel, want lichaamsbeweging houdt niet alleen je lichaam in conditie, maar ook je brein. Vooral het deel van je hersenen waarmee je beslissingen neemt, ook wel het ‘executive brein’ genoemd. En juist dat brein kun je trainen om verslavings- en beloningsprikkels te controleren. In combinatie met een gezonde omgeving thuis en op het werk kun je zo veel bereiken.

 

Verrassing

Natuurlijk is het niet alleen zitten en luisteren geblazen. De deelnemers krijgen een inspirerend kijkje achter de schermen van het Olympisch Trainingscentrum. Gerard Nijboer vertelt hoe je effectief en slim traint. En een vroege ochtendwandeling met een bezoek aan een nabijgelegen klooster maakt duidelijk dat ze eeuwen geleden ook al wisten wat een gezonde levensstijl was. Op tijd naar bed, verantwoord eten en fysiek bezig zijn: voor de nonnen is het onderdeel van hun leven.
 
De individuele sessies met de resultaten van een vooraf afgenomen persoonlijk gezondheidsonderzoek leveren soms verrassingen op. “Ik dacht dat ik meer moest sporten”, lacht Pjotr Hoekstra. “Maar ik hoef alleen meer te bewegen.” En dat kan heel gemakkelijk door bijvoorbeeld vaker de trap te nemen of meer op de fiets te doen. Gezonde maaltijden en een goede nachtrust maken de tweedaagse compleet. Iedereen gaat naar huis met een plan van aanpak, veel nieuwe inzichten en als cadeautjes het kookboek ‘Goud op je bord’ en een versbox om ’s avonds thuis lekker en gezond te eten.

Lerend netwerk

De uitdaging is nu dat de deelnemers alles wat ze geleerd hebben in de praktijk brengen en zo hun organisatie meenemen in de verandering naar gezond gedrag. Een eerste vervolgstap is een terugkomdag. De suggestie om samen met FME en Zilveren Kruis een ‘lerend netwerk’ op te zetten, om regelmatig kennis en ervaringen te delen, wordt positief onthaald. Hoekstra: “Een lerend netwerk is een prima idee. Het is een goede groep. Ik heb nu al mensen ontmoet die met een herkenbare problematiek zitten en waar ik dingen mee kan delen. Die ga ik zeker bellen of zij mij.”

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

schrijvende hand

Gastblogger

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn