Bewust bezig met beter slapen

  Slaaptekort is bij meer dan 30% van de bedrijven een probleem. Gebroken nachten gaan gepaard met verlies aan effectiviteit. Slechts 10% van de bedrijven gaat hier actief mee aan de slag. Wat kunt u vandaag doen zodat uw medewerkers vannacht beter slapen? Gezondheidsexpert Saskia Nurmohamed en slaapdeskundige Rob de Ron schieten te hulp.

  ​Een bekend misverstand

  ‘Slaap is een herstelmoment voor je lichaam en geest. Acht uur slapen betekent daarmee nog niet dat je ook uitgerust bent’, legt Ron uit. Slaap hoort bij de nacht, pauze en rust horen bij de dag. Hoe beter je daar gebruik van maakt, des te beter je slaapt. Goede nachtrust is dus afhankelijk van een goede indeling van de dag. Saskia: ‘Stress en spanning hebben een negatieve invloed op slaap. Om dit tegen te gaan is ontspanning het sleutelwoord.’
   
  Saskia Nurmohamed, gezondheidsexpert Zilveren Kruis

   

  Luisteren naar de juiste klok

  De klok aan de muur bepaald het ritme op de werkvloer. Terwijl onze biologische klok juist aangeeft wanneer het tijd is om te rusten en te slapen. De vier-uur-dip, een moment waarop veel medewerkers het liefst even gaan liggen, is daar een voorbeeld van. ‘Of je een ochtendmens bent of een avondmens is voor een groot deel biologisch bepaald, net als je slaapbehoefte’, vervolgt Saskia.
   

  ‘Als mensen pas kunnen slapen wanneer hun werk af is komen ze nooit meer thuis.’

   

  ‘De één heeft genoeg aan 7 uur, de ander voelt zich veel beter na 9 uur. Medewerkers kunnen beter het werkritme aanpassen aan hun biologische klok, dan dat ze de biologische klok proberen aan te passen aan het werkritme. Je zult merken dat ze zich dan veel betere voelen.’
   

  Rob de Ron, slaapdeskundige
   

  De pink van de violist

  Bij vermoeidheid zijn we overprikkeld. Bij slaperigheid worden juist alle prikkels buitengesloten. Deze combinatie werkt een goede nachtrust tegen. ‘Vioolspelers maken intensief gebruik van hun linker pink’, legt Rob uit. ‘Een heel specifiek gedeelte van het brein raakt daarbij vermoeid. Door die pink volledig te laten rusten herstelt dat stukje van het brein.’ Tijdens het pauzeren moeten medewerkers zich dus kunnen afsluiten van hun werkzaamheden. Des te minder prikkels ze mee naar huis nemen, des te beter ze slapen.
   

  Nachtrust begint overdag

  Goed slapen begint dus niet in de slaapkamer maar is een 24-uurs proces. Als medewerkers goed kunnen pauzeren, raken ze minder overprikkeld. Niet achter het bureau dus, maar weg van de werkvloer. De mogelijkheid om te powernappen komt daarbij de biologische klok ten goede. Saskia besluit: ‘Je nacht is een afspiegeling van je dag. En andersom: als je overdag voldoende ontspant, dan lukt dat ’s nachts ook beter. Je slaapt dieper en voelt je overdag veel fitter en vrolijker.’
   

  Gerelateerde artikelen

  Gezonde leefstijlMotivatie of bemoeizucht?

  Motivatie of bemoeizucht?

  53 procent van de werknemers vindt dat de werkgever te weinig doet om medewerkers gezond, fit en productief te houden. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Zilveren Kruis.

  Lees meer
  Gezonde leefstijlEen gezonde werkvloer is niet duur

  Een gezonde werkvloer is niet duur

  Ruim 8 maanden geleden spraken we met Aeres Groep over hun gezondheidsbeleid. Op het Groenhorst Almere was de pilot Goed bezig toen bijna een jaar op weg.

  Lees meer
  Gezonde leefstijlMinder hard werken voor beter resultaat

  Minder hard werken voor beter resultaat

  Johan Fransen is Directeur Verkoop bij Zilveren Kruis. In de praktijk betekent dat lange dagen. Hoe houdt hij werk en privé dan toch in balans?

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea