Kilo’s kwijt met het Actify programma Afvallen met Afspraken

  Met Gezond Ondernemen ondersteunt Zilveren Kruis organisaties bij het gezond en vitaal houden van hun medewerkers. ‘Afvallen met Afspraken’ wordt uitgevoerd door Actify, een initiatief van Zilveren Kruis. Het programma staat open voor alle medewerkers van de organisaties die aan dit programma deelnemen. Eén van de deelnemers van het programma is Rob Martens, hij is accountmanager bij Zilveren Kruis, en laaiend enthousiast over wat het programma voor hem heeft betekend. In dit blog deelt hij zijn ervaringen.

  Afvallen met Afspraken

  ‘Schat ik ben thuis!’ Breed lach ik naar mijn vrouw als ze de kamer binnenstapt. ‘Ga je straks mee naar de sportschool?’ Ontspannen plof ik op een stoel, terwijl ik mijn hand in een pot snoeptomaten laat zakken. Mijn vrouw Luh straalt. Mijn thuiskomst en de daaropvolgende avonden hebben er wel eens anders uitgezien.
   
  Om eigen regie te kunnen nemen op mijn gezondheid, was het voor mij belangrijk om een programma te vinden dat bij me past. Afvallen kan namelijk best lastig zijn, maar met de juiste motivatie, begeleiding en aanpak is het goed te doen. In vijf maanden slanker én fitter door gezondere gewoonten. Dat is waar het om draait bij Afvallen met Afspraken, een beweegprogramma dat wordt aangeboden door Zilveren Kruis.
   

  Kilo’s kwijt

  Afgelopen najaar ben ik begonnen met het programma. Eerst had ik een intakegesprek, waarin ik mijn motivatie en persoonlijke doelen besprak. Vervolgens ging ik onder begeleiding van een personal coach, een voedingsdeskundige en een fysiotherapeut aan de slag. Na vijf maanden was ik vijftien kilo afgevallen. En ik voel me top!
   

  Boegbeeld van een ongezond leven

  Eerlijk is eerlijk, ik wist allang dat ik die kilo’s kwijt moest. Naast dat ik me soms niet energiek voelde, besefte ik dat het vreemd overkomt als een accountmanager bij een zorgverzekeraar zelf niet fit is en overgewicht heeft. Ik voelde me opgelaten als ik bij besprekingen zat waar het onderwerp ‘vitaliteit’ ter sprake kwam. Omdat ik de afgelopen maanden gemotiveerd aan de slag ben gegaan met mijn gezondheidsdoelen, ben ik van boegbeeld van een ongezond leven veranderd in een ervaringsdeskundige. Een rol waarin ik me veel prettiger voel.
   

  Kaas en chocolade

  Ondanks mijn voorliefde voor kaas, chocolade en andere lekkernijen, heb ik in het verleden een aantal afvalprogramma’s gevolgd. Soms viel ik een paar kilo af, maar altijd viel ik weer terug in oude gewoonten. Inmiddels weet ik dat die programma’s niet bij me pasten. Ik ben een vrolijke ongedwongen man en houd er niet van als ik iets ‘moet’ of ‘niet meer mag’. Afvallen met Afspraken is een programma dat past bij mijn levensmotto ‘alles met plezier’.
   

  Etiketten lezen

  Vijftien kilo afvallen en daar ook nog eens plezier in hebben: ik wist niet dat het kon. Terwijl het eigenlijk simpel is. Het enige dat ik hoef te doen, is meer bewegen en op mijn voeding letten. Hoe ik dat doe, mag ik zelf bepalen. Dus train ik drie keer per week onder begeleiding in een sportschool. En op basis van de gegevens die ik invoer in een voedingsapp, krijg ik tips en suggesties van een voedingsdeskundige. Nooit gedacht dat ik iemand zou worden die de etiketten op de boodschappen leest voor ze in mijn mandje verdwijnen.
   

  Selderijstengel

  Of ik met een etentje op een selderijstengel zit te kauwen? Nee hoor, ik tafel dan uitgebreid met mijn familie en vrienden. Die steunen mij trouwens enorm, samen met mijn collega’s en klanten. Dit helpt mij om mijn gewoonten te veranderen en het afvallen vol te houden. Mijn vrouw en ik koken nu veel gezonder en elke dag wandelen we zo’n zes kilometer. Als we buiten de deur eten, zorgen we ervoor dat we die dag een extra wandeling maken of samen fietsen. Mijn manager geeft me de ruimte om deel te nemen aan het programma en als we moeten overleggen, doen we dat wandelend.
   

  Gemotiveerd volhouden

  Het enthousiasme over mijn nieuwe leefstijl neem ik overal mee naartoe en zorgt voor meelevende reacties. Het deed me veel dat een klant opmerkte dat er iets aan me is veranderd. Want dat klopt; niet alleen ben ik kilo’s kwijt, ik ben relaxter geworden en zit beter in mijn vel. Ik voel me sterk en fit. Gelukkig blijven de kilo’s eraf gaan; inmiddels ben ik twintig kilo lichter. Dit stimuleert me om te blijven sporten en mijn gezonde leefstijl vol te houden. Ik ga ervoor!
   

  Tips van Rob

  • Stippel voor uzelf een pad uit dat makkelijk is te bewandelen en let op uw grenzen.
  • Zorg dat u plezier houdt in wat u doet, uiteindelijk zult u ervaren dat uw leefstijl verandert.
  • Indien nodig, vraag hulp van anderen.
  • Beloon uzelf regelmatig.
   
  Heeft u interesse in dit programma? Neem dan contact met ons op.

  Gerelateerde artikelen

  GezondheidsbeleidZo zorg je ervoor dat jouw medewerkers gemotiveerd blijven in de laatste weken voor de zomervakantie

  Zo zorg je ervoor dat jouw medewerkers gemotiveerd blijven in de laatste weken voor de zomervakantie

  Vlak voor en tijdens de zomervakantie is het lastig doorwerken. Minder collega’s, slechte bereikbaarheid en de vakantie die gepland is zorgen voor minder motivatie.

  Gezonde leefstijlZo begeleid je medewerkers na een burn-out

  Zo begeleid je medewerkers na een burn-out

  De burn-out lijkt op dit moment volksziekte nummer één. Steeds meer bedrijven kampen met medewerkers die tijdelijk of langdurig uit de running zijn.

  GezondheidsbeleidBevlogenheid is een belangrijke stap naar meer wellbeing

  Bevlogenheid is een belangrijke stap naar meer wellbeing

  Hoe raakt een medewerker bevlogen? Dit vraagstuk was het onderwerp van de tweedaagse training van Zilveren Kruis op Papendal.

  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea