Samen sterk tegen stress

  Stressvrij werken is voor veel medewerkers vaker een uitzondering dan vanzelfsprekendheid. Werkstress is dan ook de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Jan-Willem Evers, directeur Marketing en Verkoop van Zilveren Kruis, vertelt openhartig over zijn persoonlijke ervaringen. En de rol die hij hierin ziet weggelegd voor Zilveren Kruis.

  ​‘Soms merk ik dat ik mentaal vermoeid ben terwijl de week nog niet voorbij is.’

  Van de variatie in mijn werkzaamheden krijg ik positieve energie. De uitdaging en spanning die dit met zich meebrengt, heb ik ook nodig om te presteren. Maar dit kan mij soms ook uit balans brengen. Als ik iets te kort heb geslapen bijvoorbeeld. Of de balans werk en privé niet helemaal goed is. Als dat gebeurt, krijg ik meer moeite met het scheiden van hoofd- en bijzaken. Ook merk ik dat mijn focus dan steeds meer op de korte termijn komt te liggen. Dat laatste is niet gewenst en daardoor ben ik van minder waarde voor de organisatie en onze klanten. En het thuisfront. Dan plan ik vaker een lunchwandeling, ga ’s avonds sporten, op tijd naar bed, of ik ga in het weekend samen koken met mijn vrouw.
   

  Diversiteit van stress

  Gedurende ons werkende leven ervaren we op verschillende momenten diverse vormen van stress. Starters komen nog veel te vaak met een burn-out thuis te zitten. Bijvoorbeeld doordat zij het gevoel hebben dat er veel van hen wordt verwacht. Tegelijkertijd moeten oudere medewerkers zich staande zien te houden in een snel veranderende werkomgeving. En hebben zij zich nooit kunnen voorbereiden op het verlengde arbeidsproces. Kortom, de werkvloer kent ook een diversiteit aan uitdagingen op het gebied van stress en burn-out.
   
  Foto Jan-Willem Evers, Directeur Verkoop en Marketing
  Jan-Willem Evers, directeur Marketing en Verkoop

   

  Bewaken van de balans

  Persoonlijk is één van mijn grootste uitdagingen het doorbreken van de constante verbondenheid. Mijn telefoon haalt me stelselmatig uit mijn privésituatie en rust, terwijl dit juist de omgeving is waarin ik herstel van de druk op de werkvloer. Voorbeeldgedrag vind ik erg belangrijk. Daarom mail en bel ik zelden in het weekend met mijn collega’s. Gedurende de week sta ik ’s ochtends tussen 05.00 uur en 06.00 op. ’s Avonds werk ik dan wat minder. Zo kom ik beter tot rust en hebben mijn werkzaamheden minder effect op mijn gezinsleven.

   

  ‘Openheid en transparantie zijn belangrijk. Praat erover, klaar de lucht en werk samen toe naar oplossingen.’

  Het voeren van het goede gesprek op de werkvloer is onmisbaar. Als we niet praten met elkaar over wat ons bezighoudt, hoe weten we dan op welke manier we überhaupt met stress en een werk-privé balans moeten omgaan? Als je gebukt gaat onder werkdruk hebben jouw collega’s daar misschien wel net zo goed last van! Bespreekbaar maken waar je in werk en privé mee te maken hebt. En afspraken maken over de ruimte die nodig is om optimaal te functioneren kan een goede oplossing zijn. Werk en privé hangen namelijk onlosmakelijk met elkaar samen. Balans blijft een complexe uitdaging.
   

  Gedeelde verantwoordelijkheid

  Hoe werkstress te bewaken en op te lossen is naar mijn mening een tweeledig vraagstuk. Uiteraard dienen medewerkers hun eigen regie te nemen. Werkgevers moeten echter ook actief in oplossingen faciliteren en ondersteunen waar mogelijk. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik Deloitte. Zij hebben hun Vitaliteitsacademy geïntegreerd met hun Opleidingsacademy. Elke opleiding voor elke medewerker gaat over beide aspecten. Dat is natuurlijk prachtig.
   

  Vooruitgang door verbinding

  Werkstress en burn-out zijn gevestigde termen binnen ons complexe arbeidsklimaat. Gemakkelijke oplossingen voor deze complexe thema’s bestaan niet. Als grootste collectieve zorgverzekeraar hebben wij hier een belangrijk rol in. Wij staan in contact met grote en kleine bedrijven in alle sectoren. Onze gezondheidsexperts weten wat er speelt op de werkvloer. We staan in verbinding met de beste artsen en andere zorgprofessionals en kunnen samen uitval door stress en burn-out verkleinen en herstel bespoedigen.
   
  Wij zien via onze analyses op de werkvloer waar werkstress ontstaat en richten ons op maatwerkoplossingen. Ik voorzie dan ook een toekomst waarin we als zorgverzekeraar en werkgever samen vanuit cultuur, leiderschap en eigen regiemodellen de werkvloer op gaan en werknemers te helpen het beste uit zichzelf te halen.
   
   

  Meer weten?

  Ontdek hoe wij u kunnen helpen met inspiratie en oplossingen voor een gezond bedrijf. En bekijk de online Masterclass over slaap en stress. Lees meer >

   

  Gerelateerde artikelen

  GezondheidsbeleidGezondheidsbeleid is een kwestie van doen

  Gezondheidsbeleid is een kwestie van doen

  NOC*NSF is een ambitieuze werkgever. Een organisatie waar bewegen en vitaliteit logischerwijs op de voorgrond staat. Toch bleek 54% van de medewerkers onvoldoende te bewegen. ‘Blijkbaar gaat het niet alleen om het sportaanbod.’

  Lees meer
  GezondheidsbeleidIn beweging komen, letterlijk en figuurlijk

  In beweging komen, letterlijk en figuurlijk

  Binnen één dag een inspirerende nieuwe visie ontwikkelen op het vlak van duurzame inzetbaarheid? En vervolgens ook collega’s in beweging krijgen? Cofely kreeg het voor elkaar. Met de nodige hulp. Matti Paulissen over de kracht van de ‘Versnellingskamer’.

  Lees meer
  GezondheidsbeleidStreven naar duurzame aantrekkelijkheid

  Streven naar duurzame aantrekkelijkheid

  Bij veel bedrijven staat eigen regievoering inmiddels hoog op de agenda. Zilveren Kruis ondersteunt werkgevers bij de beleidsvorming rondom dit thema onder andere door het organiseren van ontbijtsessies.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea