Slapen in de tijd van de baas?

Goed kunnen functioneren, zowel thuis als op de werkvloer, is afhankelijk van goed slapen. Een vergadering die veel energie kost, een moeilijk gesprek of een lange takenlijst. Elke medewerker heeft weleens een energiedip tijdens de werkdag. Een besef dat ook bij Achmea niet onopgemerkt is gebleven, met een pilot voor een powernapruimte tot gevolg.

Is de powernap echt zo’n wondermiddel? Alexander Stolze, manager Gezond Werken Achmea, meldde zich als initiatiefnemer natuurlijk ook aan als testpiloot. ‘Ik geloof dat een moment van actief herstel mij gedurende de dag echt goed doet.’

Het belang van slaap

Veel HR-managers zullen het hun medewerkers weleens hebben horen zeggen: ‘Vandaag ga ik maar extra vroeg naar bed, even een paar uur bijslapen.’ Dit is echter niet mogelijk en ook echt niet waar een powernap voor dient. Het is wél een moment dat je kan benutten in je natuurlijke bioritme van de dag. Actief werken aan herstel gedurende de dag kan ertoe leiden dat medewerkers de rest van de uren productiever zijn. Iets dat in warmere landen alom geaccepteerd is onder de noemer ‘siësta’.

Van draagvlak naar daadkracht

Samen met SABIC heeft Zilveren Kruis een onderzoek gedaan naar de impact van slaap. Daaruit is gebleken dat het doen van een powernap op het werk uitermate effectief is. Dit constateren is één, maar als je daarmee intern aan de slag wilt moet natuurlijk wel draagvlak gecreëerd worden. Slapen op het werk, het blijft toch een beetje een taboe.

Binnen Zilveren Kruis liepen we tegen dezelfde barrières aan als elke organisatie die hiermee aan de slag wilt gaan.

Medewerkers en werkgevers zijn beiden verantwoordelijk voor een gezonde bedrijfscultuur. Daarom werd eerst een poll gehouden op het Intranet. Was er wel animo voor de mogelijkheid om een powernap te kunnen doen? Maar liefst 70% was hier enthousiast over. Vervolgens hebben we een leegstaande kamer in ons pand in Leiden omgedoopt tot Powernapruimte.

Afbeelding Alexander Stolze 

Alexander Stolze, manager Gezond Werken Achmea
 

Powernap: de proef op de som

Als manager Gezond Werken kon ik natuurlijk niet de gelegenheid aan mij voorbij laten gaan om zelf ook eens een powernap te proberen. Op de werkvloer zorgde het wel voor enige hilariteit. Eerlijk is eerlijk, voor mij zélf was het ook wel wat onwennig. Slapen op het werk, het is zo ongebruikelijk om daaraan toe te geven. Toch merkte ik dat ik na een paar minuten langzaam weg begon te doezelen…

Ik merkte dat ik nog te veel openstond voor de gewaarwording: ‘Wat apart, hier lig ik dan.’

Maar juist op het moment dat de werkvloer volledig verdwenen leek – belt een collega me op. De eerste woorden uit mijn mond? ‘Goedemiddag met Alexander, je belt me wakker.’ Je kunt je voorstellen dat dat een interessant gesprek tot gevolg had. ‘Jij ligt zeker te powernappen!’ Spijtig genoeg is het mij uiteindelijk dan ook niet gelukt om daadwerkelijk te slapen.

Bewustwording als grote winnaar

De pilot bij Achmea heeft absoluut de nieuwsgierigheid geprikkeld. Op het stukje bewustwording zijn er mooie slagen gemaakt! Aandacht voor slaap sluit prachtig aan op de behoefte van de mens. Of dit nu in een 24-uurs economie is of binnen een 9-tot-5. Dit besef moet nog bij veel organisaties groeien, tevens moet er nog een bepaalde acceptatie rondom dit onderwerp ontstaan. Door zelf mijn ervaringen te delen binnen én buiten onze organisatie hoop ik daar een steentje aan bij te dragen!

Vitaliteit van medewerkers is daarbij 24 uur per dag relevant. Zilveren Kruis helpt organisaties met Gezond Ondernemen. Binnen onze gezondheidsoplossingen is daarbij ook aandacht voor Gezond Slapen.

Gerelateerde artikelen

GezondheidsbeleidGezondheidsbeleid is een kwestie van doen

Gezondheidsbeleid is een kwestie van doen

NOC*NSF is een ambitieuze werkgever. Een organisatie waar bewegen en vitaliteit logischerwijs op de voorgrond staat. Toch bleek 54% van de medewerkers onvoldoende te bewegen. ‘Blijkbaar gaat het niet alleen om het sportaanbod.’

Lees meer
GezondheidsbeleidStreven naar duurzame aantrekkelijkheid

Streven naar duurzame aantrekkelijkheid

Bij veel bedrijven staat eigen regievoering inmiddels hoog op de agenda. Zilveren Kruis ondersteunt werkgevers bij de beleidsvorming rondom dit thema onder andere door het organiseren van ontbijtsessies.

Lees meer
GezondheidsbeleidDe toekomst van het werk

De toekomst van het werk

In een wereld waarin het corporate speelveld constant verandert wordt nogal wat gevraagd van de toekomstige HR manager. Agility, blijken sleutelcompetenties. De HR top 100 is uitgegroeid tot een toonaangevend podium.

Lees meer
Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea