Geef uw medewerkers meer energie en minder stress

04-05-2016
2 minuten leestijd
Gezond Werken biedt de mensen van Zilveren Kruis inspiratie en ondersteuning voor lichaam, hoofd en hart & ziel. Maar waar haal ik zelf die inspiratie vandaan? Recent was ik als spreker aanwezig op de HRinspiratiedag ‘De Vitale Organisatie’ in Groenekan, nabij Utrecht.

Eén van de key sprekers, Hans van der Loo, stelde daar dat succesvolle bedrijven krachtcentrales zijn die energie opwekken. De hoeveelheid energie die iemand heeft, blijkt de beste voorspeller van gedrag en prestatie. Omdat de meeste medewerkers niet uitvallen door ziekte, maar door stress en een gevoel van miskenning. De remedie volgens Van der Loo: bied medewerkers autonomie, ontwikkelmogelijkheden en haalbare doelen en geef hun zo meer energie en minder stress. Anke Wiersma van de MKB Krachtcentrale voegde daaraan toe, dat medewerkers ‘baas in eigen loopbaan’ mogen zijn door zelf actief te sturen. Of, met een vrije interpretatie van het begrip ZZP’er: zelfstandig zelfbewuste professional.

HR inspiratie2 

Remmelt Schuuring over ‘Schoongewoon’

De medewerker als eigen baas

Waarom werken we niet al zo? Die vraag hield de gemoederen in een workshop behoorlijk bezig. Zijn we te afhankelijk geraakt van de werkgever? Doen mensen  daarom maar wat ze niet leuk vinden? Onder het mom Gewoondoen nam Remmelt Schuuring een stap uit zijn comfortzone. Uit onvrede met het huidige systeem gaf Schuuring zijn baan op en startte een formule van werknemerscoöperaties. In zo’n coöperatie bestaat geen hiërarchie en zijn de leden zélf de baas. Zijn bekendste initiatief is Schoongewoon, een netwerk van inmiddels achttien schoonmaakcoöperaties. De schoonmakers zijn hun eigen werkgever. Volgens Schuuring verklaart dat het succes: ‘Waar je je erkend voelt, daar wil je bij horen. Onze mensen gaan lachend naar hun werk en maken zichtbaar schoner.’

Stresstest

Deelnemen aan de stresstest

Stress neutraliseren

Het mag een vergaande vorm van sociaal ondernemen zijn, dat Schoongewoon, maar het is misschien wel een kijkje in de toekomst. De werkgever die in staat is energie op te wekken krijgt daar vitale medewerkers tegen lagere kosten voor terug.

Zelfs dan kan stress nog steeds een grillige spelbreker vormen. Ook de meest gezonde en vitale medewerkers kunnen last krijgen van te veel stress, omdat ze niet weten hoe ze het moeten neutraliseren. Dat constateert ook Daniel Zavrel van Heartmath. Hij demonstreert een wetenschappelijk onderbouwde training.

HR inspiratie1

Ademen vanuit innerlijke rust

Nieuwsgierig geworden, onderwerp ik me allereerst aan een stresstest met biofeedback van Heartmath. Dat geeft inzicht in je stressniveau en laat met doeltreffende interventietechnieken zien welk verschil je kunt maken. Een eenvoudige methode is de ogen te sluiten, handen op het hart te leggen en vanuit die innerlijke rust in en uit te ademen. ‘Bij jezelf thuiskomen’, noemt Zavrel dat. Het werkt! Zo erkende zelfs de meest sceptische deelnemer onder ons. Een mooie afsluiter van een dag die aan alle kanten energie opleverde. En bovenal liet zien dat we meer aan onszelf kunnen werken dan we misschien soms denken.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

schrijvende hand

Gastblogger

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn