Intrinsiek gemotiveerd om te sporten

  Sporten is in Zweden echt onderdeel van het leven. Het maakt niet uit wat je voorkeuren zijn: er is altijd een vereniging die biedt wat je zoekt. Dat komt ook omdat er een overkoepelende nationale sportbond is: Korpen. Met overheidsgeld zorgt die bond ervoor dat er overal sportclubs zijn en dat er regelmatig nieuwe sporten worden geïntroduceerd.

  ​Lage contributie

  Dankzij de overheidssteun is de contributie voor sportverenigingen heel laag. Maar volgens mij is dat niet de grootste reden dat er in Zweden massaal wordt gesport. Tijdens de presentatie van Korpen werd duidelijk dat Zweden echt intrinsiek gemotiveerd zijn om gezond te blijven. Regelmatig sporten hoort daar gewoon bij. Punt.
   

  Barrières verwijderen

  Wat ook mooi is: als bepaalde groepen in Zweden afhaken, gaat Korpen op zoek naar een oplossing. In 2009 waren jongeren van 16 tot 25 jaar nog zwaar ondervertegenwoordigd. Door studie en sociale verplichtingen vonden zij het lastig om naar de vaste trainingsavonden te komen. In overleg met de sportclubs is toen besloten dat leden zelf kunnen bepalen wanneer ze komen trainen. Het succes blijkt wel uit de cijfers: in 2009 waren er nog maar 2.000 jongeren van 16 tot 25 lid van een sportclub en dat is in vijf jaar tijd gegroeid naar 50.000!
   

  Bevestiging

  Het bezoek aan Korpen en verschillende Zweedse bedrijven en organisaties was heel leerzaam. In een land waar veel is geregeld op zorggebied, is er geen verplichte aansluiting bij een arbodienst of instantie die zich bezig houdt met gezondheidsmanagement. De werkgevers die zich wel laten bijstaan zijn dan ook echt intrinsiek gemotiveerd en geloven ook dat gezonde medewerkers van belang zijn voor de organisatie. Die denkrichting spreekt mij zeer aan. Wat ik heb gezien en gehoord, is ook een bevestiging: we zitten echt op de goede weg met Gezond Ondernemen. Dat wist ik al, maar dankzij de Zwedenreis heb ik nu ook het concrete bewijs daarvan gezien.

  Gerelateerde artikelen

  Fysiek fitGeef uw medewerkers meer energie en minder stress

  Geef uw medewerkers meer energie en minder stress

  Gezond Werken biedt de mensen van Zilveren Kruis inspiratie en ondersteuning voor lichaam, hoofd en hart & ziel. Maar waar haal ik zelf die inspiratie vandaan?

  Lees meer
  Fysiek fitYes, vandaag neem ik de trap!

  Yes, vandaag neem ik de trap!

  Het is 12 april. Dat betekent dat gisteren de Nationale Traploopweek is begonnen. Ook bij Zilveren Kruis.

  Lees meer
  Fysiek fitBrengt mijn horloge me in beweging?

  Brengt mijn horloge me in beweging?

  Een paar maanden geleden heb ik aan een 24-uur sessie over vitaliteit meegedaan bij Pim Mulier op Papendal. 24 uur ondergedompeld in het belang van voldoende beweging, voeding, ontspanning en slaap.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea