Een mooie oude dag begint met keuzes van vandaag

  Nederlanders moeten steeds meer zelf regelen voor hun oude dag. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter je je kunt voorbereiden. Maar hoe weet je welke keuzes je nú moet maken om er later van te profiteren? Het platform www.doenenlater.nl wil nu bijdragen aan een mooie oude dag in de toekomst. 

  Langer vitaal en actief

  We worden steeds ouder. Een meisje dat vandaag geboren wordt, heeft 50% kans om 100 jaar te worden. En er is nog meer goed nieuws. Een belangrijk deel van de extra levensjaren brengen we door in goede gezondheid. We blijven tot op hogere leeftijd vitaal en actief. Tegelijkertijd stellen we ook andere eisen aan de kwaliteit van het leven als we ouder worden. Zo willen veel mensen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen.
   
  Dat blijkt onder meer uit het feit dat het aantal ouderen (80 jaar en ouder) in verzorgingstehuizen de afgelopen jaren is afgenomen van 102.000 naar 90.000, terwijl het aantal ouderen juist toenam van 500.000 naar 642.000. In deze cijfers is de hervorming van de langdurige zorg – waarin fors wordt ingezet op de verplaatsing van zorg in instellingen naar zorg in en rondom het huis (extramuralisering) – nog niet eens meegenomen.
   

  Maatwerk aan de keukentafel

  Maar ouderdom komt, helaas, nog steeds met gebreken. En minder dan voorheen is de overheid in staat om alles te regelen en te betalen. Daardoor verandert Nederland. Landelijk overheidsbeleid met centrale indicatiestelling wordt steeds meer vervangen door lokaal maatwerk aan de keukentafel. De gemeente vraagt daarbij ook naar wat mensen zelf nog kunnen doen of betalen. En naar de mogelijkheden van de partner, de kinderen of buurtgenoten om hen daarbij te helpen. Mantelzorg en vrijwilligerswerk komt op deze manier steeds meer in de plaats van collectief gefinancierde begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp. De forse bezuinigingen op deze vormen van zorg versnellen dit proces.
   

  Voordelen

  Zoals zo vaak brengen veranderingen zowel voor- als nadelen met zich mee. Een belangrijk voordeel is dat meer maatwerk mogelijk is. Ieder mens is anders, ook op hogere leeftijd, en standaard zorgpakketten sluiten vaak niet aan op de specifieke behoeften van mensen (One size fits no one). Lang niet altijd is zorg trouwens het antwoord, vaak gaat het om ondersteuning en begeleiding bij zelfredzaamheid. Dat vergt niet zozeer medische expertise, maar sociale vaardigheden, geduld en empathie. Bijkomend voordeel is dat de noodzakelijke medische zorg voor de meest kwetsbare groep ouderen hierdoor beter betaalbaar blijft.
   

  Nadelen

  Maar er zijn ook nadelen. Ten eerste leiden de veranderingen tot onzekerheid, zeker nu de hervorming van de langdurige zorg nog in volle gang is. Ten tweede bestaat het risico dat er te veel gevraagd wordt van mantelzorgers, zeker als het gaat om langdurige of intensieve behoefte aan zorg of ondersteuning. Dat raakt overigens ook werkgevers. Op dit moment combineren 750.000 werknemers hun baan met mantelzorg. Dat is 1 op de 8 werknemers. Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat overbelasting van werkende mantelzorgers leidt tot meer ziekteverzuim en lagere productiviteit. Deze neveneffecten komen voor rekening van werkgevers. Daar komt bij dat de overheid het wettelijk zorgverlof voor mantelzorgers heeft uitgebreid. Voortaan kan ook zorgverlof worden opgenomen voor het verzorgen van een huisgenoot, vriend of tweedegraads familielid. Tot nu toe was dit alleen mogelijk voor een zieke partner of ouder of voor een ziek kind.
   

  Het woud van mogelijkheden

  Nederlanders gaan dus meer zelf regelen voor hun oude dag. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter je je kunt voorbereiden. Maar in het woud van mogelijkheden verliezen mensen soms het overzicht. Ga je extra sparen, of koop je liever een huis in de buurt van je kinderen, met het oog op later? Wat kun je zelf doen om langer vitaal te blijven? Hoe organiseer je zorg, ondersteuning en een passende woonomgeving als er later beperkingen komen? En wat doe je samen met familie en met de buurt en wanneer doe je een beroep op de gemeente of de zorgverzekeraar?
   

  Nu kiezen voor later

  Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat meer dan de helft (56%) van de Nederlanders tussen de 35 en 55 jaar zich wel eens zorgen of zijn of haar oude dag goed geregeld is. Toch komt maar één op de tien Nederlanders in actie. De campagne Doen & Later wil mensen bewuster maken van de gevolgen die keuzes van nú láter kunnen hebben. Op het platform www.doenenlater.nl gaan mensen met elkaar in gesprek. Onder meer aan de hand van een serie mini-documentaires van filmmaker Eddy Terstall over keuzes die verschillende mensen voor later maken. Verder kun je op de website een zelfscan invullen, waarmee je op ludieke wijze aan het denken wordt gezet over wat voor gepensioneerde je wilt worden. Tot slot presenteren wijkinitiatieven op het platform hun antwoord op de veranderingen in Nederland en staat het platform boordevol praktische informatie en nuttige tips. Met als doel om inspirerende voorbeelden uit de praktijk uit te wisselen, maar ook om van elkaar te leren.
   

  Praat mee!

  Samen met Rabobank, PGGM, Espria en CZ is Zilveren Kruis één van de initiatiefnemers van Doen & Later. De campagne heeft geen commerciële doelstelling. Voor Zilveren Kruis is het een extra kans om in gesprek te zijn met onze klanten en ze bij te staan met raad en daad. En om misschien wel samen tot nieuwe inspirerende voorbeelden te komen voor een mooie oude dag.
   
  Neem ook een kijkje op www.doenenlater.nl en praat mee!
   
  *Beeldcredits © Nationale beeldbank/renee teunis

  Gerelateerde artikelen

  Fysiek fitMaak gezondheid bespreekbaar

  Maak gezondheid bespreekbaar

  De kern van het bedrijfsbeleid van Praxis is gericht op tevreden en gezonde medewerkers. Medewerkers die vitaal zijn, zijn betrokkener en enthousiaster.

  Lees meer
  Fysiek fitGeef uw medewerkers meer energie en minder stress

  Geef uw medewerkers meer energie en minder stress

  Gezond Werken biedt de mensen van Zilveren Kruis inspiratie en ondersteuning voor lichaam, hoofd en hart & ziel. Maar waar haal ik zelf die inspiratie vandaan?

  Lees meer
  Fysiek fitYes, vandaag neem ik de trap!

  Yes, vandaag neem ik de trap!

  Het is 12 april. Dat betekent dat gisteren de Nationale Traploopweek is begonnen. Ook bij Zilveren Kruis.

  Lees meer
  Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea