De vijf elementen van welzijn

02-10-2018
2 minuten leestijd
Je goed voelen. Waar bestaat dat eigenlijk uit? Onderzoeks- en adviesbureau Gallup ontleedde welzijn aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in het boek Wellbeing: The Five Essential Elements én legde de link met leidinggevenden, want ook volgens Gallup hebben zij een essentiële taak in het verhogen van het welzijn van medewerkers.
De vijf elementen van welzijn

Carrièrewelzijn, sociaal welzijn, financieel welzijn, fysiek welzijn en omgevingswelzijn: Gallup identificeert deze vijf factoren als de voorwaarden voor welzijn. Elk van deze factoren is natuurlijk interessant, maar met het oog op leiderschap springt carrièrewelzijn, ofwel zingeving er duidelijk uit: hoe deel je je dag in? Doe je elke dag wat je leuk vindt?

Gallup ziet hier een enorme rol weggelegd voor leidinggevenden. En dat is fijn. Want ondanks dat een medewerker natuurlijk verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen vitaliteit, kent die gedachte een grote ‘maar’. Door de regie en mogelijkheden alleen aan de medewerker toe te kennen, zet je jezelf als leidinggevende namelijk buitenspel. Omarmen dus die kansen die u heeft om vitaliteit van uw medewerkers te beïnvloeden.

In het boek komen leidinggevenden van grote, succesvolle organisaties aan bod die het volstrekt logisch vinden dat meewerken aan de vitaliteit van de medewerkers één van hun taken is. Onderzoeken naar leiderschap en welzijn zetten deze inspirerende voorbeelden om in bewijs: zo ontdek je dat mensen die het gevoel hebben dat hun leidinggevende om hen geeft als persoon, vaker top performers zijn, minder vaak ziek zijn, beter werk leveren, en meer.

De focus op vitale medewerkers levert dus resultaten op die er niet om liegen. Wilt u zelf aan de slag met vitaliteit op uw werkvloer en ontdekken welke rol u als leidinggevende op u kunt nemen? Ga in drie stappen aan de slag met vitaal leiderschap.

Lees meer over het boek Wellbeing: The Five Essentials Elements

Ga zelf aan de slag met Vitaal Leiderschap

Ontdek zelf in drie stappen hoe Vitaal Leiderschap eruit kan zien en hoe uw organisatie het doet in vergelijking met anderen.

Aan de slag

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

schrijvende hand

Gastblogger

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn