Bewust van goede nachtrust

20-05-2017
3 minuten leestijd
Vraag aan een werkgever wat het gevolg is van slaapgebrek, en 9 van de 10 antwoordt ‘verlies aan productiviteit.’ Wat vaak vergeten wordt, is dat een tekort aan slaap ook op andere gebieden verstrekkende gevolgen heeft.
Bewust van goede nachtrust

Nathalie de Jager, manager Gezond Ondernemen Zilveren Kruis, vertelt in een persoonlijk verhaal over de consequenties van slaapgebrek en hoe hiermee om te gaan.

Ongezonder dan gedacht

Uit onderzoek van Harvard blijkt dat medewerkers met slaaptekort zichzelf structureel overschatten en geneigd zijn om meer risico’s te nemen. Verminderde nachtrust (6 uur in plaats van 8 uur) heeft direct invloed op de cognitieve functies. Dit uit zich aantoonbaar in minder hersenactiviteit bij het nemen van besluiten. Naast gezondheidsrisico’s brengt onvoldoende slaap dus bijvoorbeeld ook een cruciaal veiligheidsrisico met zich mee. Iets waar in sectoren die 24 uur per dag doorgaan, zoals zorg of productie, al veel langer over nagedacht wordt.

Stress en slaap: de kip of het ei

Door alle technologische mogelijkheden van tegenwoordig vervagen de grenzen tussen werk en privé steeds verder. Mensen staan constant in verbinding met elkaar en de werkvloer. En dat terwijl even ‘uit staan’ (liefst 7 tot 9 uur per etmaal) cruciaal is om op lange termijn gezond te blijven. Het is tevens een ontwikkeling die het aantal uren slaap fors onder druk zet. Dit doet een groot beroep op besluitvaardigheid. Terwijl onvoldoende slaap juist weer negatieve impact heeft op de besluitvormende capaciteiten!

Los van bewuste keuzes is voldoende regelruimte cruciaal om thuis én op het werk effectief te zijn
20-05-2017
3 minuten leestijd

De stress die dit veroorzaakt nemen medewerkers vervolgens ook mee naar huis, met (het laat zich al raden) een mindere kwaliteit van slaap. Natuurlijk ligt hier een stuk verantwoordelijkheid bij de medewerker. Leidinggevenden spelen hier echter ook een cruciale rol in. Medewerkers die zich door hun leidinggevende ondersteund voelen in het handhaven van de werk-privé balans slapen per nacht een half uur meer dan hun collega’s waarbij dit niet het geval is. En zelfs de kwaliteit van slaap van inwonende kinderen blijkt aantoonbaar beter naarmate ouders beter in staat zijn hun werk-privé balans te managen.

Werken én een leuke moeder zijn

Als moeder van vier schoolgaande kinderen ondervind ik zelf dagelijks hoe werk en privé elkaar beïnvloeden. En wat de invloed is van werk en een druk gezinsleven op mijn nachtrust. Werken vind ik ontzettend de moeite waard, áls ik ook het gevoel heb dat ik een leuke en liefdevolle moeder en echtgenoot kan zijn. Dit lukt mij niet als ik teveel mentale bagage van mijn werkdag mee naar huis neem.

De balans tussen werk en een druk gezinsleven gaat al snel ten koste van voldoende goede slaap
20-05-2017
3 minuten leestijd

Na een werkdag orden ik daarom mijn gedachten en zet ik de laatste 10 minuten mijn telefoon uit. Het autoraam gaat open zodat letterlijk frisse wind binnenwaait. Ik bereid me zo bewust voor op ‘thuiskomen’. Als ik dit niet doe, is de kans groter dat ik in mijn hoofd langer bezig blijf met werk, en niet de aandacht kan opbrengen voor mijn gezin thuis. Dan ben ik kortaf en probeer ik bijvoorbeeld het naar bed brengen efficiënt te doen. Kinderen voelen dit echter feilloos aan, met alle frustraties bij hen en mij van dien. Niets is zo energie gevend dan na een goed gevulde werkdag, je aandacht te kunnen focussen op je dierbaren, oprecht contact maken met je kinderen en ze relaxt en met een voldaan gevoel te slapen te kunnen leggen. Dat maakt mijn avond en de dingen die ik ‘s avonds verkies te doen altijd beter.

Mooie oplossingen, maar aandacht blijft nodig

Gelukkig is het belang van goede nachtrust steeds meer top of mind bij zowel werkgevers als medewerkers. Ook zijn er de afgelopen tijd nieuwe oplossingen en programma’s op de markt gekomen. De SlaapWijzer, die door Rabobank wordt aangeboden is hier een mooi voorbeeld van. En wat mij persoonlijk betreft?  Zolang onze vier kinderen nog onder één dak slapen zal goede nachtrust soms nog best een uitdaging blijven. Maar zal je zien dat als zij straks zijn uitgevlogen ik dáár weer slapeloze nachten van krijg…

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

Nathalie de Jager

Nathalie de Jager

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn