Als medewerkers groeien, groeit óók de organisatie

Artikel
26-10-2021
2 minuten leestijd
Persoonlijke ontwikkeling is eigenlijk helemaal niet persoonlijk. Als de medewerker groeit, groeit de organisatie namelijk mee. Robert Kegan, dé Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog, weet daar alles van. Vrijheid en eigen regie gaan hand in hand.
Twee medewerkers kijken op de telefoon

Robert Kegan is onder andere auteur en spreker, gepensioneerd Harvard-professor, klinisch psycholoog, en grapt zelf graag ‘dat het handig is om te weten dat ik ook een echtgenoot en vader ben; beïnvloed door het chassidisme; een vliegtuigpiloot; een pokerspeler; en de onbekende uitvinder van Base Average, een uitgebreidere manier om de aanvalsbijdragen van een honkballer te peilen’. Een man met een unieke en brede kijk op de wereld. Én op organisaties.

Elke dag persoonlijke groei

Waar staat Robert Kegan voor? Voor persoonlijke ontwikkeling, altijd en overal. Dit geldt volgens de professor voor iedereen – niet alleen voor high potentials. Medewerkers maken niet alleen onderdeel van de organisatie: zij zijn de organisatie. Daarom is het belangrijk een groeicultuur te bouwen. Die ontstaat door kwetsbaar opstellen de norm te maken – dit noemt Kegan heel toepasselijk ‘home’. En door elke dag bewust bezig te zijn met waar je beter in wilt worden en dagelijkse werkvormen in te richten die hieraan bijdragen. Op die manier kan iedereen samen beter worden. In de woorden van Kegan: ‘Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisaties’. De formule? Better Me + Better You = Better Us.

Geef mensen vrijheid

Het is dus belangrijk om persoonlijk initiatief te stimuleren. Robert Kegan: ‘Teams zullen het uiteindelijk beter doen als ze de kansen krijgen om eigen initiatieven te opperen.’ Hoe spannend of beangstigend dat ook kan zijn in het begin – voor beide partijen overigens. Het gaat niet om perfect zijn. Dat verwacht niemand van de medewerker. Het gaat om oefenen en daardoor beter worden. Kegan heeft het over de tweede baan die iedereen vervult naast zijn of haar werkelijke job: het verdoezelen van minpunten om de best mogelijke indruk te maken bij anderen. Daar gaat heel veel tijd en energie inzitten, van medewerker én van de organisatie. Tijd en energie die veel nuttiger gebruikt kunnen worden. ‘Laat je beperkingen juist zien. En steun elkaar om ze te overwinnen.’ Geef mensen (meer) eigen regie. ‘Het deel in ons binnenste dat wil blijven groeien om de betere versie van onszelf te worden, gedijt het beste in situaties waarin we eigen verantwoordelijkheid nemen.’ Vrijheid is de sleutel tot succes, meent hij. ‘Je bedrijfscultuur ís je strategie.’

Lees ook

Welke rol speelt eigen regie in een gezonde organisatiecultuur?

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn