Aandacht voor mantelzorgers

12-10-2016
2 minuten leestijd
Nederland kent 2,6 miljoen mantelzorgers, 71 procent hiervan is werkend. Dat terwijl mantelzorgen vaak al een baan op zich is. Een zware combinatie die voor veel problemen kan zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk.
Een mantelzorger aan het werk.

Momenteel combineert 17,5 procent van de werkende Nederlandse beroepsbevolking hun werk met mantelzorgtaken. Dit percentage zal – mede dankzij de participatiemaatschappij en het feit dat we steeds ouder worden – alleen maar groeien. Sterker nog, verwachting is dat het aantal vijfenzestigplussers dat gebruik maakt van mantelzorg zal toenemen met 25 procent. Hoe gaan we hier op de werkvloer mee om?

Mantelzorg bespreekbaar maken

Het belangrijkste wat u zelf, als mantelzorger, kunt doen is kenbaar maken dat u mantelzorger bent bij uw collega’s of werknemers. Weten zij het niet, dan kunnen zij immers ook geen begrip opbrengen voor uw situatie wanneer u bijvoorbeeld moe of afwezig bent. Bent u werknemer, ga dan in gesprek met uw leidinggevende en bespreek wat er mogelijk is zodat u uw werk zo lang mogelijk zo goed mogelijk kunt blijven doen.

De oplossingen

Aangezien bijna de helft van de mantelzorgers regelmatig te maken heeft met een tekort aan tijd, is het belangrijk om tijdig maatregelen te nemen. Voor zowel werknemers als werkgevers geldt dat een (tijdelijke) aanpassing van de werktijden, het opnemen van zorgverlof of de beslissing om meer thuis te gaan werken een hoop verlichting kan brengen.

Voorzorgsmaatregelen

Ook uit voorzorg kunt u al beslissingen nemen die u op een later moment helpen, mocht dat nodig zijn. Denk hierbij aan het opsparen van uw overuren, om die in te kunnen zetten wanneer u als mantelzorger nodig bent. Of maak afspraken met bijvoorbeeld mantelzorgondersteuning of een mantelzorgmakelaar die u taken uit handen kan nemen wanneer dit nodig is.

Voor de werkgever

Bent u werkgever en heeft u mensen in dienst die mantelzorger zijn, dan kunt u een hoop ondersteuning bieden. Omdat dit voor veel bedrijven onbekend terrein is, heeft de stichting Werk & Mantelzorg heeft een aantal handige whitepapers en checklists samengesteld. Deze u kunnen helpen uw werknemer(s) zo goed mogelijk te ondersteunen.

Informatie voor en over mantelzorgers
Meer weten? Via Mezzo en Werk & Mantelzorg vindt u alle benodigde informatie over mantelzorgers op de werkvloer.

Wilt u meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

Woordvoerder Jeppe Delver

Jeppe Delver

+31 (0) 6 13 33 59 19

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • Twitter
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn