Solidariteit

​Eigen Risico

Het eigen risico wordt op dit moment door velen besproken. Daar zien we van verschillende kanten goede argumenten, maar ook veel misverstanden. Wilt u weten hoe het precies zit? Lees meer over hoe het eigen risico werkt en waarom u eigen risico betaalt. En praat mee over wat u van het eigen risico vindt op onze community.
 
Vindt Zilveren Kruis dat het eigen risico verder kan stijgen?
Het verder stijgen van het eigen risico vinden we een slecht idee en we zijn dan ook blij dat de politiek heeft besloten om het eigen risico komend jaar niet te laten stijgen. Het verlagen of afschaffen van het eigen risico is een politieke keuze. Wij volgen daarin de beslissing die de politiek neemt. We vinden het goed dat de politiek zich op dit moment hierover buigt. 
 
Waar we ons soms wel een beetje zorgen om maken zijn de statements en loze beloften die in verkiezingstijd voorbij komen, waarbij niet alle gevolgen besproken worden. Het afschaffen of verlagen van het eigen risico is namelijk niet “gratis”. Via het eigen risico wordt 3,7 miljard aan zorgkosten betaald. Die kosten zouden dan op een andere manier betaald moeten worden, bijvoorbeeld via een hogere premie of hogere belastingen.
 

Premie én belasting

Onze verzekerden betalen premie. Dat is niet genoeg om de zorgkosten van te betalen. De andere helft van de kosten worden via de belasting betaald en zijn daarmee afhankelijk  van het inkomen. Meer weten over hoe de zorgkosten betaald worden? Lees ons blog over hoe we met elkaar de zorgkosten betalen.
 

Gezond en ziek even welkom

Voor de basisverzekering wordt iedereen in Nederland geaccepteerd. Of iemand nu ziek is of gezond. Ook betaalt u niet méér voor uw verzekering als u ziek bent. Omdat zieke mensen wel meer zorgkosten maken dan gezonde mensen, heeft de overheid een regeling ingesteld, die zorgt voor compensatie voor zieke verzekerden: de risicoverevening. Voor gezonde verzekerden betaalt de verzekeraar aan dit systeem, voor zieke verzekerden krijgt de verzekeraar extra geld. Hoe dat werkt zie je in het volgende filmpje.
 

Door de risicoverevening zijn zieke en gezonde verzekerden even welkom. De verzekerden van Zilveren Kruis zijn gemiddeld even ziek en gezond als het Nederlandse gemiddelde.

 

Op 30 november 2016 vroeg Harm Edens onze directievoorzitter Norbert Hoogers of het eigen risico niet omlaag kan: