Zorgrapport voor kankeroperaties

11-12-2019
Per patiƫnt en per aandoening verschilt het welk ziekenhuis het meest geschikt is om een behandeling te ondergaan. Zilveren Kruis maakt deze informatie voor diverse soorten aandoeningen vooraf inzichtelijk. Dit gaat aan de hand van zogenoemde Zorgrapporten. Patiƫnten kunnen zo de beste keuze maken op basis van hun persoonlijke voorkeur.
""

Dat de Zorgrapporten hard nodig zijn blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK): De helft van de kankerpatiënten in Nederland heeft niet nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor behandeling. Eén op de vijf kankerpatiënten zou achteraf een ander ziekenhuis hebben gekozen.

Compleet overzicht voor juiste keuze

Zilveren Kruis stelt voor 14* verschillende soorten kanker Zorgrapporten op. In de rapporten is opgenomen hoeveel ervaring een ziekenhuis heeft met de behandeling en wat de kwaliteit van de behandelingen is. Per zorgverlener wordt aangegeven hoeveel patiënten voor een specifieke aandoening behandeld zijn. Het percentage patiënten dat na afloop last kreeg van complicaties is bijvoorbeeld een indicatie van de kwaliteit.

Vergelijking tussen vijf ziekenhuizen

Patiënten kunnen aangeven welke ziekenhuizen zij in hun persoonlijke rapport willen laten vergelijken. Als deze keus wordt opengelaten worden de vijf instellingen met de meeste aantallen opgenomen. De gebruikte informatie komt uit de openbare database van het Zorginstituut. De rapporten bieden daarnaast ondersteuning voor het stellen van de juiste vragen tijdens gesprekken met de huisarts of specialist.

Zorgzoeker en Zorgverkenner

In de Zorgzoeker kunnen verzekerden zelf zorgverleners vergelijken waarmee Zilveren Kruis een contract heeft. In de Zorgverkenner staat informatie over specifieke aandoeningen en de bijbehorende vergoedingen. Voor ruim 100 behandelingen zijn ook de totale kosten opgenomen; bijvoorbeeld voor een rughernia, MRI, tandarts en fysiotherapie. De persoonlijke Zorgrapporten worden opgesteld door de Zorgcoach van Zilveren Kruis.

*Prostaatkanker, blaaskanker, maagkanker, slokdarmkanker, dikkedarmkanker, endeldarmkanker, borstkanker, longkanker, alvleesklierkanker, uitgezaaid melanoom, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, schaamlipkanker, nierkanker

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: