Zilveren Kruis zet zich in voor Positieve Gezondheid

09-11-2017
Zilveren Kruis, VGZ, Menzis en CZ tekenden op 6 november samen met het Institute for Positive Health (iPH) een overeenkomst. Hiermee nemen zij hun verantwoordelijkheid om zorg niet zozeer te richten op patiƫnten en wat ze niet meer kunnen, maar op mensen en wat zij nog wel kunnen en willen. Bij Positieve Gezondheid staat de mens en zijn gezondheid centraal, niet de ziekte.
""

Positieve gezondheid is een andere manier om naar je lichaam te kijken vanuit de eigen beleving van gezondheid in het dagelijks leven. Zorgverleners en patiënten kunnen deze filosofie gebruiken in hun gesprekken. Door gesprekken te voeren over meer dan alleen de ziekte, voelen patiënten zich in hun kracht aangesproken, niet in hun zwakte. Zij hebben zo een grotere motivatie om zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid en gedrag.

Gezondheid dichterbij voor iedereen

Georgette Fijneman was afgelopen maandag aanwezig en heeft de overeenkomst namens Zilveren Kruis getekend: “Werken aan gezondheid is relevant voor iedereen. Dit initiatief past bij onze ambitie om gezondheid dichterbij te brengen door klanten met raad en daad terzijde te staan.” We zijn van mening dat patiënten met deze tool beter in staat zijn om zich te richten op gezondheid in plaats van ziekte, aldus Georgette. “Zilveren Kruis staat in direct contact met mensen die hier baat bij kunnen hebben. Door de samenwerking met iPH willen we deze beweging steunen en bekendmaken bij onze klanten.”

Handvat voor een goed gesprek

Het instituut ontwikkelde ‘Mijn Positieve Gezondheid’, een gespreksinstrument met daarin 42 vragen. Met een cijfer beoordeel je zelf hoe tevreden je bent met je gezondheid op 6 onderwerpen; de lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en het dagelijks functioneren. Zo ontstaat een score van de eigen gezondheidsbeleving die een startpunt kan zijn om in gesprek te gaan met een zorgverlener.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: