Zilveren Kruis wil drempels in digitale zorg wegnemen

24-01-2017
Digitale zorginnovaties worden onvoldoende benut, terwijl ze miljoenen Nederlanders kunnen helpen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Een coalitie van Zilveren kruis en een groot aantal partijen uit de zorg wil de struikelblokken wegnemen die grootschalige toepassing van deze eHealth-hulpmiddelen nu nog tegenhouden.
""

Combineer zelfregie met de kracht van digitaal

Digitale hulpmiddelen bieden een grote belofte om burgers meer regie te geven in de eigen zorg voor hun gezondheid. Dit vermogen tot zelfregie wordt momenteel onvoldoende benut door de manier waarop de gezondheidszorg is georganiseerd.

Mirthe van de Belt, adviseur zorginnovatie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis; “Om eHealth echt van de grond te krijgen moet het goed passen bij wat verzekerden willen. Zorgaanbieders vinden goede integratie van eHealth met de zorg die ze bieden belangrijk. In de praktijk zien we dan echt toegevoegde waarde ontstaan. Dáár willen we ons met deze coalitie graag voor inzetten.”

Drempelloos

Tijdens deze eHealthweek neemt minister Schippers het onderzoeksrapport “Beter met Elkaar” van de coalitie in ontvangst. Belangrijke aanbeveling: zorg voor een drempelloos digitaal gezondheidssysteem. Consumenten en zorgaanbieders hebben te maken met een versnipperd aanbod van apps en sites die niet of nauwelijks kunnen samenwerken.

Persoonlijk digitaal gezondheidsbudget

De coalitie wil ervoor zorgen dat digitale zorg op een slimmere manier vergoed kan worden en stelt ook voor om ervaring op te doen met een persoonlijk digitaal gezondheidsbudget dat patiënten zelf mogen inzetten om digitale hulpmiddelen te kopen of te gebruiken.

Living labs in Amsterdam, Eindhoven en Maastricht

Omdat bij realiseren van een drempelloos digitaal gezondheidssysteem veel partijen betrokken zijn, wordt gekozen voor een aanpak via lokale living labs, te beginnen in wijken in Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. In een living lab werken cliënten, zorgaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraars en leveranciers samen. Met klantwensen als uitgangspunt nemen zij zo véél mogelijk drempels weg.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: