Zilveren Kruis financiert onderzoek pijnmedicijn prostaatkanker

15-12-2017
Meander Medisch Centrum start deze maand samen met het VU Medisch Centrum een landelijk onderzoek naar het effect van Rhenium-188-HEDP. Het onderzoek naar het radioactieve geneesmiddel wordt mede gefinancierd door Zilveren Kruis. De uitkomst van de studie kan een doorbraak betekenen in de markt voor dure geneesmiddelen.
""

Rhenium is een effectief geneesmiddel voor de behandeling van pijn bij uitgezaaide prostaatkanker. Bekend is dat Rhenium voor pijnbestrijding beter helpt dan het duurdere alternatief Radium -223-chloride. Het geneesmiddel Radium heeft echter ook levensverlengende effecten. In de studie wordt het effect van Rhenium vergeleken met het duurdere alternatief Radium om na te gaan of ook Rhenium hier invloed op heeft.

Effectiviteit en betaalbaarheid

Olivier Gerrits, onze directeur Zorginkoop: ‘Naast bijdragen aan pijnvermindering hopen we dat Rhenium ook levensverlengend werkt en zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten.’ Bijkomend voordeel van Rhenium is dat het in de eigen apotheek kan worden bereid en daardoor snel beschikbaar is tegen lagere kosten. Het gaat om een verschil in kosten van € 17.000 per behandeling per patiënt.‘Uit alle studies tot nu toe komt naar voren dat Rhenium minstens zo effectief zou kunnen zijn als Radium’, zegt ook Haiko Bloemendal, internist-oncoloog in Meander Medisch Centrum en mede verantwoordelijk voor het ‘Ra-Rhe onderzoek’.

Tweejarig wetenschappelijk onderzoek

Het initiatief tot het onderzoek komt van Meander Medisch Centrum waar Rhenium in de eigen ziekenhuis apotheek wordt gemaakt. Zilveren Kruis was in 2012 betrokken bij de opstart van deze apotheek . VUmc is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke coördinatie. Radboudumc maakt een kosten-effectiviteitsanalyse. Ook VGZ, CZ en Menzis leveren een bijdrage. Olivier: ‘Dat VGZ, CZ en Menzis samen met ons dit onderzoek financieren laat zien dat we op één lijn zitten in ons streven naar kwalitatieve, betaalbare zorg.’

De komende 2 jaar worden 400 patiënten met prostaatkanker behandeld met één van beide radioactieve geneesmiddelen. Zilveren Kruis ondertekende 15 december het contract met de ziekenhuizen voor de financiering voor het onderzoek.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: