Zilveren Kruis financiert onderzoek naar medicijn-op-maat

04-01-2017
Zilveren Kruis investeert, samen met zorgverzekeraars CZ en Menzis, drie miljoen euro in de validatie (werkt het wel?) van een technologie die de behandeling-op-maat van patiënten sterk kan verbeteren.
""

Met de baanbrekende technologie, die is ontwikkeld door de Utrechtse hoogleraar Hans Clevers en zijn medewerkers, worden van patiënten cellen afgenomen en gekweekt tot een soort mini-orgaantje (organoïde). Hierop wordt een toe te dienen medicijn getest om te zien of het aanslaat bij deze individuele patiënt. Bekend is namelijk dat in een flink aantal gevallen medicijnen niet werken. Dat is vooral niet goed voor de kwaliteit van leven van de patiënt maar brengt ook veel verspilling met zich mee. Een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte (Cystic Fybrosis) wordt als eerste gevalideerd.

Beschikbaarheid van dure geneesmiddelen voor mensen die het nodig hebben is belangrijk. Dat betekent wel dat er zorgvuldig mee moet worden omgegaan, dus alleen toepassen als het werkt. In Nederland is iedereen verplicht verzekerd voor zorgkosten. Ziek en gezond betalen evenveel premie. Te hoge uitgaven voor geneesmiddelen leiden er toe dat de premie stijgt. ‘Met deze validatietechnologie kunnen baanbrekende stappen worden gezet in de behandeling-op-maat van patiënten. Goede validatie is heel belangrijk want je wil niemand een medicijn onthouden die er wel baat bij kan hebben,’ aldus CZ, Zilveren Kruis en Menzis.

De wetenschappers starten de validatie met een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte. Een medicijn dat jaarlijks per patiënt meer dan 240.000 euro kost. Een volgende stap is dat deze technologie toegepast wordt ook voor andere medicijnen zoals voor kankerbehandelingen. Ook daarvan is bekend dat bij veel mensen de medicatie niet werkt of zelfs schadelijk is.

Tv programma Een Vandaag besteedde er aandacht aan

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: