Ziekenhuizen vragen uitstel van betaling aan

23-10-2018
Het MC Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad hebben op 23 oktober 2018 uitstel van betaling aangevraagd. Dat hebben ze vandaag bekend gemaakt via een persbericht. We realiseren ons zeer dat dit een grote impact heeft op de instellingen, de werknemers en onze verzekerden.
""

Uitstel van betaling betekent dat de ziekenhuizen ruimte hebben om orde op zaken te stellen en afspraken te maken met hun schuldeisers. De ziekenhuizen blijven vooralsnog gewoon open en de zorg voor patiënten in het ziekenhuis loopt door.

Al langere tijd kampen beide ziekenhuizen met ernstige financiële problemen. Zowel Amsterdam als Flevoland zijn kernregio’s van Zilveren Kruis. Veel inwoners zijn voor zorg bij ons verzekerd. Daarom zetten wij alles op alles om er voor te zorgen dat onze verzekerden ook in de toekomst toegang blijven houden tot ziekenhuiszorg. We gaan hier vandaag over in overleg met de bewindvoerders van beide ziekenhuizen.

Zilveren Kruis is afgelopen periode met beide ziekenhuizen intensief in gesprek geweest over mogelijke toekomstscenario’s. Het is de besturen van de ziekenhuizen helaas niet gelukt om tot een financieel haalbaar toekomstscenario te komen, terwijl de financiële situatie in de tussentijd steeds verder verslechterde.

In juli heeft Zilveren Kruis besloten om een grote vordering tijdelijk niet op te eisen zodat we met elkaar toekomstscenario’s konden bespreken. Begin oktober hebben de ziekenhuizen Zilveren Kruis gevraagd om extra geld te lenen. Hierdoor werden wij verrast. De financiële situatie bleek slechter dan verwacht. Zilveren Kruis heeft daarom besloten geen extra geld te lenen.

We begrijpen dat onze keuze een grote impact heeft op de instelling, de werknemers en onze verzekerden. Wij zijn echter zeer terughoudend bij het financieren van zorginstellingen. We hebben gezamenlijk een grote verantwoordelijkheid naar al onze verzekerden en toezichthouders om zorgvuldig met premiegeld om te gaan. Gebruik van premiegelden om financiële verliezen van een zorgaanbieder te compenseren past hier niet bij. Natuurlijk denken wij met de bewindvoerders mee over oplossingen voor beide ziekenhuizen.

Bent u patiënt bij het MC Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam of MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord? De ziekenhuizen blijven gewoon open en de zorg loopt door. Het ziekenhuis zal u informeren als daar verandering in komt. U kunt bij vragen ook altijd contact opnemen met onze afdeling Zorgbemiddeling op onze website of via telefoonnummer (071) 364 02 80.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: