Verbetering kwaliteit prostaatkankeroperaties toch stap dichterbij

10-04-2018
De zorg voor prostaatkankerpatiënten in Nederland is goed. Maar er is wel verschil. Bijvoorbeeld in de complicaties na een prostaatkankeroperatie. Bijna een jaar geleden vroeg Zilveren Kruis bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toestemming om prostaatkankeroperaties geconcentreerd in te kunnen kopen in samenwerking met andere zorgverzekeraars. De ACM gaf aan hier geen uitspraak over te kunnen doen en verwees door naar Zorginstituut Nederland.
""

Olivier Gerrits: “We zijn blijven onderzoeken hoe we tóch afspraken konden maken over concentratie van prostaatkankeroperaties en zijn in gesprek gegaan met de beroepsgroep.

Onze ambitie dat vanaf 2019 de kwaliteit van prostaatkankeroperaties verbeterd moest zijn, bleef overeind.”

Nadat Zilveren Kruis vorig jaar in haar data al constateerde dat er een flink verschil is na prostaatverwijdering, hebben Zilveren Kruis en Zorgverzekeraars Nederland samen met de Nederlandse Vereniging van Urologen (NVU)ook onderzoek gedaan naar 1.800 patiënten bij andere verzekeraars. De NVU heeft op basis van het onderzoek besloten de minimumnorm voor prostaatkankeroperaties te verhogen naar tenminste 50 operaties per ziekenhuis per jaar in 2018 en zelfs 100 operaties per ziekenhuis per jaar in 2019. Gerrits: “Daar is Zilveren Kruis heel blij mee.”

Zilveren Kruis heeft haar inkoopbeleid daarop aangepast en sluit vanaf 2019 alleen nog maar een contract voor deze operaties als een ziekenhuis inderdaad meer dan 100 operaties per jaar uitvoert. “Daarnaast gaan we samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) - als koepelorganisatie voor onder andere prostaatkanker - koploperziekenhuizen bepalen. Zij worden beloond met een contract met vrij volume.”

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: