Patiënt in Amsterdam vaak sneller aan de beurt dan elders in Nederland

20-05-2019
Sinds de sluiting van MC Slotervaart monitort Zilveren Kruis maandelijks de wachtlijsten bij de Amsterdamse ziekenhuizen. De toegankelijkheid van medisch specialistische zorg in Amsterdam is goed, met 8 ziekenhuizen waaronder 2 academische centra en een aantal zelfstandige klinieken. Voor diverse soorten zorg kun je zelfs sneller voor een afspraak terecht dan elders in Nederland.
""

Geluiden dat wachttijden in Amsterdam drastisch zijn toegenomen zijn pertinent onjuist. Roland Eising, senior manager Zorginkoop bij Zilveren Kruis: ‘We delen onze informatie met de ziekenhuizen in de regio, de gemeente en de Amsterdamse Huisartsenkring. De sluiting van het Slotervaart heeft uiteraard veel impact gehad, maar wij zien dit niet terug in de wachtlijstinformatie van de ziekenhuizen. Sterker nog, de gemiddelde wachttijd voor een afspraak is bij een groot aantal specialismen in Amsterdam zelfs lager dan landelijk.’

Tekort aan bepaald soort artsen zorgt in heel Nederland voor langere wachttijden

Dat geldt vooral voor patiënten met maag-, darm-, lever- aandoeningen, oogziekten en reuma. Dit komt door een landelijk tekort aan deze artsen. Ook Amsterdam heeft hiermee te maken. Eising: ‘Een van de ziekenhuizen in de regio gaat bijvoorbeeld uitbreiden en zoekt een MDL-arts. Helaas lukt dat nog niet. Dat is geen Amsterdams maar een landelijk probleem.’

Zorgbemiddeling kan bijna altijd helpen

Zilveren Kruis informeert ziekenhuizen en huisartsen, zodat ook zij goed in beeld hebben waar mensen het snelst een afspraak kunnen krijgen. Daarnaast kunnen de Zorgcoaches van Zilveren Kruis vaak bemiddelen voor klanten die wachten op een behandeling. Wachttijden verschillen namelijk sterk per ziekenhuis en specialisme. In de regio Amsterdam zijn veel ziekenhuizen en klinieken die met beperkte reistijd goed bereikbaar zijn. Onze afdeling Zorgbemiddeling staat voor elke verzekerde paraat om een oplossing te zoeken als hij moet wachten.

Bent u patiënt en heeft u vragen over wachttijden in regio Amsterdam? Neem dan contact op met onze afdeling Zorgbemiddeling op onze website of via telefoonnummer (071) 364 02 80.


Downloads

Gemiddelde wachttijd Polikliniek Amsterdam en Nederland 2017 (pdf)

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: