Minder pijnstilling dankzij Virtual Reality

06-11-2019
Kinderen die met behulp van Virtual Reality (VR) worden voorbereid op een pijnlijke operatie hebben achteraf veel minder pijnstilling nodig. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.
""

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis een operatie onder volledige narcose. Tot 70% van de kinderen is hier angstig voor. Bange patiëntjes kunnen meer pijn ervaren na afloop, met een grotere noodzaak voor pijnmedicatie tot gevolg.

Virtuele verpleegkundige geeft uitleg

Met de inzet van Virtual Reality hebben onderzoekers van het Erasmus MC deze kinderen, voor de operatie begint, digitaal kennis laten maken met de operatiekamer en de anesthesieprocedure. Een virtuele verpleegkundige en anesthesioloog geven uitleg over wat er gaat gebeuren. Van de 191 onderzochte kinderen werd de helft voorbereid op een operatie met VR en de andere helft zonder.

Minder morfine na pijnlijke operatie

Na voorbereiding met Virtual Reality blijkt dat slechts de helft van de kinderen na afloop van een pijnlijke KNO operatie (zoals verwijdering van keelamandelen) morfine nodig had. Terwijl dit normaal gesproken voor 95,7% van de jonge patiëntjes nodig is. De resultaten tonen aan dat VR een waardevolle voorbereiding is op een operatie.

Vervolgonderzoek naar app

Naar aanleiding van de positieve resultaten zijn de de onderzoekers van plan een vervolgonderzoek te starten. Doel is de ontwikkeling van een VR smartphone applicatie. Hiermee kunnen kinderen en ouders de VR voorbereiding in het vervolg ook thuis krijgen.

Samenwerking tussen afdelingen

Het VR-project is een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia Kinderziekenhuis: Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-Psychologie, Kinderanesthesiologie, Kinderchirurgie, Kinder Keel- Neus- en Oortheelkunde (KNO) en Mond-, kaak-, en Aangezichtschirurgie.

Het project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Theia, één van de innovatiefondsen van Zilveren Kruis. De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het anesthesiologische tijdschrift European Journal of Anaesthesiology.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: