Minder pijn tijdens dialyseren dankzij Virtual Reality

04-06-2020
Nierpatiënten waarvan de nieren nog nauwelijks werken moeten meerdere keren per week hemodialyseren; een ‘kunstnier’ neemt dan het werk over van de eigen nieren. Vooral het ‘aanprikken’ om aangesloten te worden aan het dialyseapparaat vinden veel patiënten pijnlijk. Patiënten die tijdens dit moment een Virtual Reality bril dragen ervaren minder pijn en angst, blijkt uit onderzoek van SyncVR Medical samen met het innovatiefonds van Zilveren Kruis.
""

Zilveren Kruis is continu opzoek naar nieuwe toepassingen om haar verzekerden te helpen in het verkrijgen van de beste zorg. Patiënten kunnen zelf bepalen wat ze met de Virtual Reality (VR) bril willen zien; van meditatie oefeningen tot een wandeltour en spelletjes. Door de afleiding en rust die dit biedt voelen zij zich beter tijdens het prikmoment. In totaal doen tien dialyseafdelingen door heel Nederland mee aan het onderzoek. Het is de eerste keer dat VR op deze schaal wordt ingezet en geëvalueerd bij nierpatiënten.

Patiënten zeer positief

Dialysecentra die meedoen aan het onderzoek krijgen 6 tot 12 weken de gelegenheid om patiënten Virtual Reality te laten ervaren. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven startte in 2019 met de inzet van VR-brillen en heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Bij de deelnemende patiënten was zowel de pijn als de angst voor het prikken significant lager. Op basis van de resultaten heeft het Catharina Ziekenhuis VR structureel onderdeel gemaakt van de behandeling.

Verlichting van pijn en angst

Josine Kamerling, teamleider nierziekten en dialyse bij het Catharina Ziekenhuis: ’De inzet van VR biedt verlichting van pijn en angst tijdens het aanprikken van de shunt. Doordat patiënten het aanprikken in alle rust ondergaan helpt dat ons ook om de beste zorg te leveren. Naast onze patiënten zijn wij zelf dus ook ontzettend blij dat we deze innovatie nu permanent kunnen aanbieden.’

Ervaring van verpleegkundigen

De pilot richt zich naast nierpatiënten ook op de ervaring van de zorgverleners zelf. Zo starten de deelnemende dialyseafdelingen met een plan dat mede is opgesteld door de verpleegkundigen. Ook de tevredenheid van verpleegkundigen over de inzet van VR maakt deel uit van het onderzoek. Naast draagvlak op de afdeling vergroot dit de kans dat, na een succesvolle proefperiode, blijvend gebruik wordt gemaakt van de VR-brillen.

Kwaliteit van leven

Onder andere het Flevoziekenhuis en Spaarne Gasthuis doen ook mee aan de pilot. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘De eerste resultaten laten zien dat de waardering voor Virtual Reality bij zowel patiënten als verpleegkundigen ontzettend hoog is. Hiermee zetten we een stap om de ervaring van onze verzekerden samen met verpleegkundigen te verbeteren bij het ondergaan van bepaalde behandelingen. Dit telt mee voor de ervaren kwaliteit van leven en de kwaliteit van zorg. We zijn erg benieuwd naar de definitieve uitkomsten.’

Het onderzoek naar pijn en angstreductie met SyncVR Medical wordt afgerond in 2021 en is mede mogelijk gemaakt door Fonds SGSéén van de aan Zilveren Kruis gelieerde innovatiefondsen.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: