Isala breidt oncologische zorg thuis uit

03-12-2019
Kankerpatiënten zien het ziekenhuis soms meer dan hun eigen huis. Meerdere keren per maand moeten ze naar het ziekenhuis. Dit is erg belastend. Daarom breidt Isala ziekenhuis oncologische zorg thuis verder uit: zo’n vijfentwintig mensen per week kunnen nu thuis behandeld worden. Zo geven Isala en Zilveren Kruis invulling aan hun meerjarenafspraken.
""

Isala Oncologisch centrum startte in 2016 een pilot waarin patiënten met een kortdurende niet-complexe behandeling of ondersteunende behandeling thuis behandeld konden worden. Dankzij samenwerking met Zilveren Kruis wordt immunotherapie aan huis nu vijf dagen in de week aangeboden.

Van pilot naar reguliere zorg

‘De reacties van patiënten waren positief en dat was voor ons reden om hier mee door te gaan’, vertelt Klazien Dikkema, projectleider bij Isala. ‘Dankzij samenwerking met Zilveren Kruis is de pilot inmiddels omgezet naar reguliere zorg en recent uitgebreid naar vijf dagen per week. Een groot voordeel is dat we deze zorg met eigen verpleegkundigen kunnen uitvoeren. Hierdoor zijn er korte lijntjes met de behandelend artsen, kunnen we direct in het patiëntendossier werken en ervaren patiënten dezelfde zorg als in het ziekenhuis.’

Thuisbehandeling: verlichting voor de patiënt

Internist-oncoloog Metin Tascilar vult aan: ‘Oncologische behandelingen hebben een enorme impact op de patiënt én mantelzorger en het op en neer reizen naar het ziekenhuis is een grote extra belasting. Voor jongere patiënten met jonge kinderen moet er vaak van alles geregeld worden en oudere patiënten zijn vaak juist weer afhankelijk van een mantelzorger. Voor veel patiënten is het daarom een enorme verlichting dat verschillende vormen van immunotherapie thuis toegediend kunnen worden.’

Zilveren Kruis zet zich in voor veilig thuis

Veel mensen vinden het prettig om thuis behandeld te worden. Zorg thuis is bovendien een antwoord op de toenemende zorgvraag, krapte op de arbeidsmarkt en stijgende zorgkosten. Daarom vinden wij het belangrijk dat onze verzekerden, als zij dit willen, ook thuis zorg kunnen krijgen. Natuurlijk alleen als dit medisch verantwoord is en de thuissituatie het toelaat. Zorg thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet.

Klik hier voor meer informatie en onze mogelijkheden op het gebied van chemo- en immunotherapie thuis.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: