Behandelaren GGz Centraal krijgen meer tijd voor de patiënt

06-02-2020
Het registreren van allerlei zaken rondom de zorg voor patiënten, ook wel ‘tijdschrijven’ genaamd, kan voor zorgverleners een tijdrovende klus zijn. Deze administratieve taken gaan ten koste van de tijd met de patiënt. De psychiaters, psychologen en verpleegkundigen van GGz Centraal gaan daarom alleen nog de uren noteren waarin zij de patiënt daadwerkelijk zien.
""

De tijd die hiermee wordt bespaard kan vervolgens aan de zorg van patiënten worden besteed. De nieuwe werkvorm is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van GGz Centraal, Zilveren Kruis, NZa en VWS. GGz Centraal start in maart 2020 met de nieuwe manier van werken.

Meer vertrouwen: minder regels, meer tijd voor zorg

In de huidige werkvorm moeten behandelaren alle tijd bijhouden die zij - direct en indirect - aan een patiënt besteden. Bij de nieuwe werkwijze wordt alleen nog de directe tijd voor de behandeling geregistreerd. Er komen ook geen uitgebreide controles meer op de tijd in deze dossiers.

De overige tijd, zoals overleggen en allerhande verslaglegging, wordt automatisch in het zorgsysteem vastgelegd. De tijd die hiermee wordt bespaard betekent meer tijd voor zorg voor de patiënt. Uiteraard worden de patiëntdossiers als vanouds op inhoud op orde gehouden.

Resultaat dankzij gezamenlijke inspanningen

De nieuwe manier van werken is een gezamenlijk initiatief van GGz Centraal, Zilveren Kruis, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Ministerie van VWS en wordt technisch mogelijk gemaakt door Impulse Info Systems. Ook andere zorgverzekeraars hebben zich inmiddels achter dit initiatief geschaard.

GGz Centraal is georganiseerd in 5 resultaatverantwoordelijke zorgeenheden die door 4 vakcentra worden ondersteund en biedt diagnostiek, behandeling, begeleiding, preventie en voorlichting aan mensen met psychische, psychiatrische en/of psychosociale problematiek.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: