Omarm de winter! Maak je huis (en jezelf) winterklaar!

De dagen zijn kort, buiten is het koud, en we zijn veel binnen. In de winter is het daarom extra belangrijk dat ons huis comfortabel, warm en gezellig is. Met deze tips zorg je ervoor dat binnen blijven deze winter een feestje wordt.
""

Waar we wonen bepaalt hoe we ons voelen. Vooral in de winter, wanneer je veel binnen bent, is het belangrijk om een plek te hebben waar je je fijn voelt en waar je kunt ontspannen.

7 tips om deze winter warm door te komen

Zo omarm je de winter, en maak je je huis en hoofd helemaal klaar voor het komende seizoen.

1. Zet een extra lampje aan

In de winter is het later licht, en eerder donker. Dit kan ervoor zorgen dat je je vaker moe voelt. Dat komt doordat ons lichaam melatonine (het slaaphormoon) aanmaakt als het donker is. Genoeg licht in huis gaat dat tegen, waardoor je ‘s ochtends gemakkelijker opstaat, en overdag minder snel moe wordt.

2. Speel zelf voor dj

Muziek kan veel toevoegen aan de sfeer in huis. Maak daarom afspeellijsten met je favoriete muziek voor verschillende momenten. Bijvoorbeeld eentje met rustige nummers voor wanneer je lekker op de bank zit met een boek. Vind je het in de winter juist moeilijk om energie te krijgen? Maak een lijst met vrolijke nummers waar je blij van wordt. Zet deze ‘s ochtends op voor een fijne energieboost.

3. Altijd een trui of deken bij de hand

Om het ook in de winter fijn te hebben in huis, is het belangrijk dat je het niet koud krijgt. Vooral bij het televisiekijken of lezen koel je snel af, omdat je weinig beweegt. Zorg daarom dat je altijd een warme trui of een dik vest bij de hand hebt. Extra tip: hang ook een badjas of warm vest aan de kapstok. Mocht je dan een keer koud of nat vanaf buiten komen, kun je deze meteen aantrekken.

4. Zoek de zon in huis op

Heb je een plek in huis waar de zon binnenvalt, maak daar dan gebruik van. Zet bijvoorbeeld een lekkere stoel voor het raam, en maak zo een fijne zit- of leeshoek. Zo zorg je dat je toch nog wat daglicht meekrijgt, ook al zit je binnen.

5. Drink jezelf warm

Heb je het snel koud? Wist je dat je jezelf ‘warm kan drinken’, bijvoorbeeld met thee of koffie. Thee met gember of kaneel helpt daarbij extra goed. Aanrader voor de echte koukleumen: in de Actify-App vind je de speciale serie ‘Weg met die kou!’, met meer handige tips om jezelf warm te krijgen en te houden.

6. Stof je bordspellen af

Even geen zin in televisie? Speel in plaats daarvan een spelletje. Muziekje erbij, kaarsjes aan, en dan een potje Regenwormen, Qwixx of ouderwets Monopoly. Alleen thuis? Heel veel spellen zijn ook online te spelen, sommige zelfs met spraak- of chatfunctie. Zo kun je samen met vrienden spelen, gewoon vanaf de bank.

7. Omarm de donkere avonden

Donkere, koude winteravonden zijn heerlijk. Kook uitgebreid eten voor jezelf. En maak het daarna gezellig met kaarsjes en een goede film of serie. Kruip lekker onder een dekentje op de bank en geniet van het idee dat je niet meer naar buiten hoeft. De winter is zo erg nog niet!