Vragen over het coronavirus en het vaccin

Heeft u vragen over het coronavirus en het vaccin? Wij geven u graag antwoord op uw vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Door een vaccinatie bouwt u afweer op tegen het coronavirus, waardoor u beschermd bent tegen de ziekte. Maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom gelden voor de zekerheid voorlopig voor iedereen dezelfde maatregelen. Ook is het nog onduidelijk hoe lang het coronavaccin werkt. Er zijn namelijk nog weinig gegevens bekend. Dat komt omdat het een nieuw vaccin is.

Meer informatie over vaccineren tegen het coronavirus leest u bij Rijksoverheid.

Het vaccineren is niet verplicht. Bent u aan de beurt? Dan krijgt u automatisch een oproep. Het vaccineren gebeurt onder andere door huisartsen, instellingsartsen en de GGD. Het RIVM houdt vervolgens in een register bij wie een vaccinatie heeft gekregen.

De eerste vaccins worden gegeven aan zorgmedewerkers die werken in de directe COVID-zorg, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging. De overheid vindt het belangrijk dat er voor iedereen in Nederland een coronavaccin beschikbaar is. Iedereen komt dus aan de beurt om een prik te halen, maar niet iedereen krijgt hetzelfde vaccin. Er zijn namelijk verschillende soorten. Op dit moment zijn er vier goedgekeurd voor gebruik in Nederland: van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

De vaccinatie tegen het coronavirus is in Nederland (via het vaccinatieprogramma) gratis.

Hoe was uw vaccinatie?

TIP!
Nanny: “Een beetje last van de prikplek, maar dat heb ik bij de griepprik ook altijd. Verder nog geen bijwerkingen.” Lees de ervaringen van mensen met hun coronavaccinatie. En praat ook mee!