Catharine werkt bij Zilveren Kruis en is nu tijdelijk terug in de zorg

Catharine Ligthart gaf direct gehoor aan het verzoek om als verpleegkundige een steentje bij te dragen in de zorg. Ze twijfelde geen moment: "Je wil gewoon iets doen. Ook vanwege de schrijnende verhalen uit Italië en Brabant over de druk op zorgmedewerkers."

Eerste dienst was best spannend

Maar dan komt die eerste dag dat je daadwerkelijk op de corona verpleegafdeling aan de slag gaat. Catharine vertelt: “Ik was best zenuwachtig. Ik had geen idee hoe snel het virus wordt overgedragen. Ook mijn patiënten waren bang omdat er nog zo weinig over het virus bekend was.” En iemand geruststellen als al het personeel helemaal is ingepakt is ook lastig: “Dat mondkapje, speciaal pak, bril en haarnetje helpen ook niet mee. Je bent niet te onderscheiden van elkaar.” Wat belangrijk blijkt is het gesprek aangaan: “Ik stel patiënten gerust en praat over hun zorgen. Daarbij geef ik aan dat ze hier nu op de beste plek zijn. Dat helpt.”

Feeling met de zorg houden

Catharine werkt 36 uur voor Zilveren Kruis en draait daarnaast 1 of 2 diensten per maand in het ziekenhuis. Nu is dat tijdelijk dus uitgebreid naar 2 of 3 diensten per week en werkt ze minder voor Zilveren Kruis: “Ik ben heel blij met hoe dit gegaan is. Toen mij gevraagd werd of ik meer in de zorg zou willen werken, hoorde ik vrij snel dat dat kon. Ik voelde me gesteund om mijn steentje bij te dragen in de zorg”.

Hoe is dit tot stand gekomen?

Binnen Zilveren Kruis zijn er best veel collega’s met een achtergrond als verpleegkundige of arts. En hebben een zogenoemde BIG-registratie. Zij mogen op vrijwillige basis hun steentje bijdragen in de zorg. Met hulp van onze collega’s hopen wij de werkdruk voor de mensen die keihard werken in de ziekenhuizen een beetje te verlichten.