Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen door medewerkers bij gemeenten en zorgaanbieders over de samenwerking.

Gemeenten kunnen met zorgaanbieders afspraken maken over de positionering van de wijkverpleging in relatie tot de sociale/generalistische wijk/buurtteams. Uit onderzoek blijkt dat de samenwerking veel beter functioneert in de gebieden waar deze teams stevig staan.

Door samenwerkingsafspraken te maken kunnen gemeenten, zorgaanbieders en Zilveren Kruis gerichter werken aan het versterken van de samenwerking. Op deze manier gebruiken we de S1-gelden als het ware als een vliegwiel. Want als er een basis is voor de samenwerking in een wijk komt dat het samenspel in de 1e lijn ten goede. En wanneer de samenwerking in de wijk (tussen wijkteam, wijkverpleegkundige en huisarts) goed verloopt, heeft dat positieve invloed op de kwaliteit en effectiviteit van de zorg voor inwoners en cliënten.

​ Jazeker. Van iedere wijkverpleegkun­dige wordt verwacht dat ze, rondom een cliënt, schakelt met het sociaal domein als dat voor de cliënt die zij bedient nodig is. Daarbij kan het ook gaan om mensen die nog geen directe zorgvraag hebben (signaleringsfunctie). Het inkoopkader Wijkgericht werken is gericht op de brede wijkinfrastructuur die deze schakelfunctie ondersteunt.
​Zilveren Kruis vindt het van grote waarde dat alle betrokken partijen samenwerken aan verbetering/continueren van de lokale samenwerking, zodat de zorgverleners en klanten zo goed mogelijk gefaciliteerd kunnen worden om de best passende zorg te krijgen/te verlenen. Samen met de gemeenten zien wij het als onze verantwoordelijkheid om hier samen in op te trekken en afspraken over te maken.
Ja. Er is verschil. Zilveren Kruis vraagt de gemeenten om advies voor de contractering door Zilveren Kruis. De gemeente contracteert niet, maar maakt samenwerkingsafspraken met de aanbieders in aansluiting op het Inkoopkader van Zilveren Kruis.
​De aanbieder kan in dit geval contact met ons opnemen. In principe kennen wij dan geen middelen toe in deze gemeente.
​Over de inzet van Wijkgericht werken zijn geen samenwerkingsafspraken gemaakt tussen de Zorgverzekeraars. Dit houdt in dat elke verzekeraar eigen beleid ontwikkeld voor Wijkgericht Werken. We verwijzen u naar deze verzekeraars.
Het is inderdaad een ‘algemene functie’. Als Zilveren Kruis hebben wij ervoor gekozen om de deze functie ook in 2018 in stand te houden, omdat we de samenwerking in de driehoek als cruciaal zien voor optimale zorg voor onze verzekerden in de wijk(en). Ten aanzien de uitvoering van preventie, coördinatie en vroegsignalering maken wij geen onderscheid tussen verzekerden. De professionals richten zich op alle inwoners. De toe te kennen financiële middelen zijn wel afhankelijk van het aantal (65+) verzekerden van Zilveren Kruis in de desbetreffende gemeente.
Regio Gemeenten 
Midden Kennemerland-IJmond Beverwijk, Heemskerk, Velsen
Zuid Kennemerland Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, Zandvoort
Zaanstreek-Waterland Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Zeevang
Amsterdam en Diemen Amsterdam, Diemen
Rotterdam - WMO Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel
Rotterdam – Convenant Rotterdam
Gooi- en Vechtstreek Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden
Utrecht West De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Woerden.
Stichtse Vecht, Weesp, Wijdemeren
Utrecht Stad Utrecht
Lekstroom Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Vianen
Zuid-Oost Utrecht Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist
Eemland Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest, Woudenberg
Flevoland Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk
Noord Veluwe Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Zeewolde
IJsselvecht Zwolle, Staphorst, Zwartewaterland, Ommen- Hardenberg, Kampen, Steenwijkerland, Dalfsen
Midden IJssel/Oost Veluwe Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst, Zutphen
ZuidWest Drenthe Hoogeveen, De Wolden.
Meppel, Westerveld
ZuidOost Drenthe Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen
NoordMidden Drenthe Assen, Noordenveld, Tynaarlo, Aa en Hunze, Midden-Drenthe

Er is landelijk afgesproken om met de Centrumgemeenten/regio’s afspraken te maken en via hen ook de kleine gemeenten daarbij te betrekken. Het is niet haalbaar om met alle 108 gemeenten intensieve samenwerkingscontacten te onderhouden.
U kunt contact opnemen met het Team Strategie Gemeenten via strategiegemeenten@zilverenkruis.nl
In diverse gemeenten is een casusoverleg. Ook is er vaak een contactpersoon werkzaam in de gemeente die hiermee aan de slag gaat. Schroom niet om contact op te nemen met strategiegemeenten@zilverenkruis.nl. We kunnen leren van elkaars ervaringen. Mogelijk kunnen we uw casus ook gebruiken als (geanonimiseerd) voorbeeld in andere situaties.