Je wilt zo snel mogelijk duidelijkheid

Een jaar of vijf geleden voelde Peter van Kesteren (70 jaar) iets geks. Zijn hart deed raar. De arts stelde een hartritmestoornis bij hem vast die verder moest worden behandeld. Maar hoe weet je nu bij welk ziekenhuis je het beste of snelste terechtkunt?
Hoe sneller je bij de juiste arts terechtkunt, hoe eerder je weet waar je aan toe bent.

Peter van Kesteren

‘Toen ik last kreeg van mijn hart, heb ik geen seconde getwijfeld. Ik ging direct naar het ziekenhuis’, vertelt Peter. Uit zijn hartfilmpje, dat officieel een elektrocardiogram heet, bleek dat het ging om een ritmestoornis. ‘Die ritmestoornis was wel schrikken! Maar ik wist dat Zilveren Kruis contact heeft met goede ziekenhuizen, dus ik belde ze meteen. Toen kreeg ik Zorgcoach Carla aan de lijn. Zij adviseerde me een cardiologisch centrum in Utrecht, waar ik gauw terechtkon. Daar was ik erg blij mee, want hoe sneller je bij de juiste arts terechtkunt, hoe eerder je natuurlijk weet waar je aan toe bent. En eenmaal in Utrecht kon ik ook direct worden onderzocht, vertelt Peter. Zijn hartspier bleek in prima conditie, maar hij had wel een cardioversie nodig. Dit is een behandeling die het hart weer in een normaal ritme laat kloppen door een soort ‘reset’.

Kan dat niet wat eerder?

Peter sportte altijd intensief. Zo fietste hij elf jaar lang 85 kilometer per dag naar zijn werk en wielrende hij op wedstrijdniveau. Ook gaf hij een aantal keer per week spinningles. Toen hij last kreeg van zijn hart, moest het sporten op een lager pitje. Want te veel inspanning is niet slim. ‘Vorig jaar kreeg ik, middenin onze verhuizing, opeens weer last. De ritmestoornis was helaas weer terug’. Het lukte Peter niet om de halfjaarlijkse controle eerder te plannen. Daarom nam hij opnieuw contact op met de Zorgcoach. ‘Ik vroeg of ik eerder terechtkon en Carla’s wachttijdbemiddeling lukte! Ik kreeg opnieuw een cardioversie, maar dit keer werkte het niet. Daarom is er afgelopen januari een ablatie bij me uitgevoerd.’ Bij een ablatie blokkeert een chirurg de prikkels die het hartritme verstoren. Dit was een behandeling die gelukkig wél hielp. Peter kende deze behandeling al vanuit zijn hobby: ‘Een aantal profwielrenners kregen deze behandeling ook. Die rijden nu weer mooi mee in het peloton’.

Metingen & controles

Met fietsen moet hij nog rustig aan doen, maar het bracht hem wel op een bijzonder pad. Peter doet namelijk vrijwillig mee met een wetenschappelijk onderzoek. Hij legt uit hoe het werkt: ‘Elke dag maak ik zelf een hartfilmpje, met een handig apparaatje dat ik daarvoor heb gekregen. Die meting stuur ik dan op naar de onderzoekers. Zo kunnen zij met onder andere mijn data het verband tussen wielrennen en hartklachten onderzoeken’. Peter mag wel weer intensief sporten, maar met de handrem erop! Hij geniet en is optimistisch: ‘Vorige week ben ik voor controle geweest en het zag er allemaal goed uit. Nu hopen dat het zo blijft!’

De beste zorg voor u

Zelf regelen

Waar kan ik terecht? Ben ik sneller aan de beurt in een ander ziekenhuis? Wat krijg ik vergoed? Wat betaal ik zelf? De Zorgverkenner helpt u met deze vragen.

Persoonlijke hulp

De Zorgcoach begeleidt u bij het regelen van zorg. Bekijk samen welke zorg bij u past. Soms vraagt de Zorgcoach zorg voor u aan, zoals een second opinion.