Sporten of vaker opstaan en meer bewegen

Wat is gezonder?

Sporten of vaker opstaan en meer bewegen

Wat is gezonder?

Wij Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. Gemiddeld zitten we ruim 8,5 uur per dag. De gevolgen van lang zitten zijn best heftig. Zit u meer dan tien uur per dag? Dan verhoogt dat de kans op eerder overlijden met 40 tot 60 procent (in vergelijking met mensen die minder dan vier uur per dag zitten). Bij Zilveren Kruis laten we u niet zitten en helpen u graag wat vaker opstaan.

Het één kan niet zonder het ander

Sommige mensen vinden het heerlijk om drie keer per week een half uur hard te lopen. Maar wist u dat dit dezelfde levensverwachting oplevert als iemand die een zittend leven leidt en niet sport? Een paar keer per week sporten maakt dus niet de andere, zittende uren op een dag goed. Maar dit betekent natuurlijk niet dat u uw hardloopschoenen gelijk aan de wilgen moet hangen. Sporten is zeker goed voor u. Alleen vervangt sporten het gevolg van teveel zitten niet. Goed om even bij ‘op’ te staan.

Vaker tussendoor opstaan en bewegen dus. Het is nodig voor uw gezondheid en u leeft er langer door. Volgens de gezondheidsraad helpt opstaan en bewegen bij het verlagen van hart en vaatziekten en depressieklachten. Het hangt zelfs samen met een lager risico op borstkanker en vroegtijdig overlijden.

Tandenpoetsen slaat u toch ook niet over?

We weten dat vaker opstaan goed voor u is. Toch vinden we het moeilijk, want: het was slecht weer, ik had geen tijd en elke dag zo vaak opstaan en lopen lijkt onhaalbaar… Maar tandenpoetsen slaat u toch ook niet over?

Deze tips van Actify helpen u:

  1. Ga niet voor de grote doelen maar kleine stapjes. Dat houdt u vol.
  2. Vind uit wat bij u past. Houd het leuk.
  3. Daag uw familie, vrienden, collega’s uit. Zo heeft u een stok achter de deur.

Leer wat bij u past en leuk is en maak er een dagelijkse gewoonte van. Een topsporter worden hoeft echt niet. Elk uur vijf minuutjes lopen is ook al winst. Gewoon thuis, op uw werk of op het schoolplein. En wist u dat gewoon staan ook al onder licht bewegen valt?

Dit artikel is geschreven door Actify, een initiatief van Zilveren Kruis. Actify is de digitale coach die helpt om in kleine stappen gezonder te leven. Wij geloven dat vitaliteit de motor is voor een energiek leven. En door gezond te leven voelt u zich vitaler.

Kijk hier voor meer informatie en download de Actify Bewegen app