Informeer uw zorgverlener

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) bepaalt dat u in aanmerking komt voor langdurige zorg. Dat noemen we een indicatie. Uw zorgverlener is niet altijd op de hoogte van uw situatie. Vertel uw zorgverlener daarom altijd dat u een Wlz-indicatie heeft. Of dat u in een Wlz-instelling woont. Zo voorkomt u dat u een rekening ontvangt.

Geen rekening in deze 2 gevallen

  1. Woont u in een Wlz-instelling en ontvangt u daar uw behandeling? Uw zorg wordt dan geregeld door de Wlz-instelling waar u woont. U ontvangt voor deze zorgkosten geen rekening van de zorgverlener.
  2. Heeft u een Wlz-indicatie? Zorg aan huis en kortdurende opname wordt dan via de Wlz geregeld. U ontvangt voor deze zorgkosten geen rekening van de zorgverlener.

Toch een rekening ontvangen?

U kunt de rekening teruggeven aan de zorgverlener van wie u de rekening heeft ontvangen. De zorgverlener moet er zelf voor zorgen dat de rekening vanuit de Wlz betaald wordt. U hoeft de rekening dus niet eerst zelf te betalen.

Heeft u de rekening al betaald?

De zorgverlener moet dit bedrag dan aan u terugbetalen. De zorgverlener kan contact opnemen met de Wlz-instelling waar u woont. Zo kunnen zij samen afspraken maken over wie welke zorg levert en hoe de betaling verloopt.

Rekening voor tandartskosten ontvangen?

U kunt deze rekening teruggeven aan de behandelend tandarts. De tandarts kan de rekening indienen bij het zorgkantoor in de regio waar u woont.